Hamarosan elkezdődhet a pécsi stadion tervezése, az arénát az állam üzemeltetheti majd

2021. február 08. hétfő 13:49

Hamarosan elkezdődhet a pécsi stadion tervezése, az arénát az állam üzemeltetheti majd

Lapunk értesülései szerint hamarosan elkészül az Emberi Erőforrások Minisztériumában a PMFC új stadionjáról szóló, a kormány elé kerülő előterjesztés. Ezt követően kezdődhet meg a 8000 fős, várhatóan mintegy 22 milliárdba kerülő aréna tervezése. A helyszín változatlan, a Bolgárkertben épülhet meg a létesítmény, az üzemeltetése pedig - információink szerint - az állam feladata lenne. 

 

 


Tavaly novemberben jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat arról, hogy új stadion épül Pécsett. Ebben rögzítették, hogy a kormány „elkötelezett a pécsi városi sportinfrastruktúra és sportág-fejlesztési program támogatása mellett". Mint az a dokumentumból kiderült, a kabinet „egyetért azzal, hogy Pécsett egy új, 8000 fő befogadására alkalmas, UEFA 4. kategóriájú stadion létesüljön".

Utóbbiból következően a létesítmény gyakorlatilag bármilyen mérkőzés megrendezésére alkalmas lesz, kivéve például a Bajnokok Ligája döntőjét. A stadion lényegében a legszigorúbb előírásoknak is megfelel majd, ennél már csak az olyan létesítmények vannak magasabb kategóriában, mint például a 67 ezer néző befogadására alkalmas Puskás Aréna, amely az európai kupasorozatok döntőit is vendégül láthatja. 


Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós kapta azt a feladatot, hogy készítsen előterjesztést a beruházás előkészítéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről.

Lapunk információi szerint ez hamarosan elkészül, s akkor a kormány dönthet a beruházás ütemezéséről is.

Első körben a megvalósíthatósági tanulmány és a kivitelei tervek készülhetnek el, ezek költségei várhatóan egymilliárd forint körül alakulnak.

A tervek és az egyéb dokumentumok elkészítése nagyjából háromnegyed évet vehet majd igénybe a közbeszerzési eljárás lezárultát követően. Mindez tehát azt jelent, hogy ideális esetben 2022 első felében lehetnek kézben az építkezés megkezdéséhez nélkülözhetetlen dokumentumok, ami után megkezdődhet a kivitelezés.

Az építkezés időtartama további bő egy év, a költségeket egyelőre csak becsülni lehet, a teljes költségek elérhetik a 22 milliárdot.

Lapunk értesülései szerint a helyszín változatlan, a Bolgárkertben állhat majd az aréna. (A szükséges nagyságú terület megvásárlására a pénz rendelkezésre áll egy korábbi MLSZ-támogatásnak köszönhetően.)

A további kilátásokat illetően kedvező fejlemény, hogy tudomásunk szerint a létesítmény üzemeltetését az állam vállalja, azaz a városnak nem kerül pénzébe a stadion fenntartása, az építkezés maga pedig alaposan felpörgeti majd a baranyai gazdaságot, hiszen helyi vállalkozások juthatnak megrendelésekhez illetve számos munkahely jön létre.

Képünkön az új stadion egyik látványterve.

M. B.