Focival pezsdítenék fel a vasasi közösségi életet, jönnek a Fradi öregfiúk

2020. augusztus 28. péntek 10:50

Focival pezsdítenék fel a vasasi közösségi életet, jönnek a Fradi öregfiúk

Sok-sok éven keresztül százaknak jelentettek közösségi programot, kikapcsolódást a Vasasi Bányász labdarúgó-mérkőzései. A csapat egykor az NB III-ban is szerepelhetett, manapság azonban hiába keressük a klub nevét a megyei bajnokságokban. Deák Károly és Róth Norbert - több helyi társukkal együtt - szeretnének újra életet lehelni a vasasi fociba, ezért rendbe tették a pályát, folyamatosan szervezik a barátságos meccseket, a nagy dobás pedig, hogy vasárnap jönnek a Fradi öregfiúk. A pécsi városvezetéstől hiába várnak támogatást a civilek. 

 

Nagy hagyományokkal rendelkezik a labdarúgás Pécs-Vasason, a bányászok klubját 1921-ben alapították az akkor még önálló városrészben. A hetvenes években az NB III-ig is eljutottak, többnyire azonban a megyei bajnokságokban játszottak. 2017 óta viszont egyik pontvadászatban sem találjuk a csapatot.



Deák Károly egyike azoknak a helyi civileknek, akik szeretnék, ha újra társadalmi esemény lenne egy-egy meccs a Parcsin utcában, ahol egykor több százan nézték a mérkőzéseket.

Lengyel idegenlégiósok is játszottak a Vasasban

Az 1980-as évek közepén hatalmassá vált a munkaerőhiány a mecseki bányákban, ezért külföldről kellett dolgozókat hazánkba hívni. Mondhatni, hogy kapóra jött a lengyel gazdasági válság, a hiányzó létszámot Sziléziából pótolták. Így került a megyei bajnokságban szereplő Vasasi Bányászba Marek Kosmela, Karol Pawlowski, Jerzy Pyz és Zdzislaw Wisniewski.
Ők nemcsak jó vájárok voltak, hanem a labdarúgásban is jeleskedtek: korábban az első- és másodosztályban játszottak, Magyarországra érkezésük előtt azonban már két éve nem léptek pályára, családi okokból ugyanis szüneteltették a pályafutásukat.
Ebben az időben még az NB I-ben is ritkaságszámba ment, ha idegenlégiós érkezett egy csapathoz.



- A pályát méteres gaz borította, szinte mindent a nulláról kellett kezdeni. A célom, hogy ismét élettel teli legyen a sporttelep, felpezsdítsük a szürke hétköznapokat, és a fiatalok kedvet kapjanak a focihoz. Természetesen a csaknem százéves hagyományokat is ápolni szeretnénk - nyilatkozta munkatársunknak Deák Károly.

Mint megtudtuk, a vasasiak egyik nagy dobása, hogy augusztus 30-án a legendás játékosokat a soraiban tudó Ferencvárosi Torna Club öregfiúk csapatával játszanak. A mérkőzést eredetileg május 16-án rendezték volna, ám a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani.

- Miután a csapat anyagi problémák miatt nem indult a bajnokságban, a sporttelepen évekig nem történt semmi, elhanyagolttá vált. Deák Károly hívására aztán többen összefogtunk, és saját pénzünkből, eszközeinkkel - azok ugyanis eltűntek a tárolóból - önkéntes munkában elkezdtük rendbe tenni, gondozni a pályát. A foci és a klub iránti szeretet motivál minket - fogalmazott Róth Norbert, aki szintén sokat tesz annak érdekében, hogy feléledjen a labdarúgás a városrészben.

A Pécs-Vasas egykori játékosa elmondta, a Fradi öregfiúk elleni mérkőzés a munkájuk „megkoronázása" lesz.  

Az augusztus 30-i programok között szerepel ovis foci is, valamint aláírásokat osztanak és élménybeszámolót tartanak pályafutásuk emlékezetes pillanatairól az FTC egykori profi labdarúgói.


A pécsi önkormányzat megszorításai miatt városi segítségben hiába bíztak a helyiek, ahogy több más valóban civil egyesületnek, a Vasasi Bányásznak sem jut támogatás.

Palotás Péter