Első vágány! Csaknem hatvan éve nem kezdenek meccset Kelemen István nélkül

2018. november 10. szombat 16:19

Első vágány! Csaknem hatvan éve nem kezdenek meccset Kelemen István nélkül

A pécsi labdarúgás teljes hőskorát átélte Kelemen István, aki nélkül manapság sem rendeznek mérkőzést Újmecsekalján. A nyolcvanadik életévét a nyáron betöltő szurkoló korábban főrendezőként ügyelt a biztonságra, irányításával a Fradi vagy éppen a Honvéd elleni mérkőzések is lementek nagyobb balhék nélkül. Szinte már védjegye a drukkerek körében jól ismert „első vágány" bekiabálás.

 

Alig ötszáz néző a lelátón, amatőr játékosok a pályán, "alsóházi rangadó": dióhéjban így lehetett összefoglalni a PMFC és a Kecskemét november eleji mérkőzését a labdarúgó NB III. Közép csoportban. Persze ezen a találkozón is ott volt Kelemen István, aki nélkül évtizedek óta nem indult útjára a labda.

A nyolcvanéves szurkoló munkatársunknak a meccs közben mesélte el történetét, amely lényegében összeforrt a pécsi labdarúgással.

- Már a hatvanas években is a lelátón voltam, akkor még a Vasút pályán szurkoltam a Pécsi Dózsának - emlékezett vissza.

A Vasút pályáról hozták a bekiabálást

„Első vágány!", „második vágány!" - hangzik fel még manapság is az újmecsekaljai stadionban a jól ismert bekiabálás Kelemen Istvántól. Az idős drukker és szurkolótársai még a Vasút pályáról hozták magukkal ezt a szólást, ott ugyanis a főpályaudvar közelsége adta, hogy a kívánt gólokat a vágányokkal helyettesítsék. Ha tehát felhangzik az „első vágány", a játékosoknak illik meglőniük az első találatot, másodiknál a másodikat, és így tovább.

Később nemcsak a csapat neve, hanem az otthona is megváltozott: a Pécsi Munkás Sport Club, azaz a PMSC az újmecsekaljai stadionba költözött. Kelemen István itt már nemcsak drukkerként, hanem főrendezőként volt kint minden mérkőzésen.

- Akkoriban a beléptetés és a találkozók biztosítása is másként zajlott, mint manapság. Amikor például a Fradi, a Honvéd vagy éppen az Újpest jött hozzánk, mérkőzések előtt bementem a rendőrkapitányságra, ahol elmondhattam, mennyi emberre lenne szükségem a stadionban. Civil ruhás rendőröket ültettünk a lelátóra, így csak azokat kellett kiemelni, akik balhéztak. Nem is volt komolyabb baj a nézőtéren, pedig akkoriban több ezren jártak meccsekre - idézte fel.

Úgy fogalmazott, felejthetetlen számára a klubnál eltöltött időszak, szívesen nosztalgiázik.  

- Bárcsak vissza tudnánk hozni a sikeres évtizedeket! Hatalmas élmény lenne az egész városnak. Szükség van egy első osztályú együttesre - jelentette ki határozottan.

Ugyan mostanában nem a Manchester United vagy a Stuttgart látogat Pécsre, hanem például a Hódmezővásárhely és az Iváncsa, a harmadosztályú tagság sem veszi el Kelemen István kedvét a mérkőzések látogatásától.

- A haverok tréfásan mondani szokták a meccsek előtt: kérdezte a bíró, hogy itt van-e az öreg, indíthatja-e a játékot - nevetett, majd nyugtázta, hogy a pécsiek egyik fiatal játékosa elpuskáz egy ígéretes gólszerzési lehetőséget a 2-2-re végződött összecsapáson.


Képünkön: Kelemen István a PMFC-Kecskemét mérkőzésen.

Palotás Péter