Családban marad: a pálya mellett nőtt fel a fiatal pécsi magasugró, Kárpáti Enikő

2017. augusztus 26. szombat 16:13

Családban marad: a pálya mellett nőtt fel a fiatal pécsi magasugró, Kárpáti Enikő

Éppen egy balatoni edzőtábor közepén csíptük el egy beszélgetésre a Magyarország jó tanulója, jó sportolója cím friss pécsi díjazottját, Kárpáti Enikőt. A fiatal magasugró a PSN Zrt. Sportiskola atlétája, aki bár még csak most lesz kilencedikes, máris rengeteg díjat zsebelt be a sportág korosztályos bajnokaként. 

- Miért éppen az atlétikát választottad?

- Igazából nem volt sok választásom - felelte nevetve. - Édesanyám, édesapám és a testvéreim is mind atletizáltak, én pedig a pálya mellett nőttem fel, így szinte természetes volt, hogy én is atléta leszek.

- Édesanyád egyben az edződ is. Milyen a közös munka? Könnyen megértitek egymást?

- Sokan érdeklődnek, milyen így edzeni, keményebben fog-e, vagy néha ki tudok könyörögni egy kis pihenőt magamnak. A helyzet az, hogy engedményt sosem kapok, de nem is fog rövidebb pórázon, mint másokat, és mivel a kölcsönös tisztelet megvan, ezért tökéletes tudunk együtt dolgozni.

- Melyek azok az eredményeid, amelyekre a legbüszkébb vagy?

- Mindenféleképpen az egyik az, hogy idén kijutottam a hazai rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiára, ahol a tizenkettes döntőben a nyolcadik helyezést értem el. De büszke vagyok még a Gymnasiadén szerzett első helyezésemre, az országos bajnoki címeimre, illetve arra a harmadik helyezésre, amit a felnőttek között szereztem az országos bajnokságban.

Névjegy

Kárpáti Enikő Kata 2001. december 9-én született Pécsett, most is ott él szüleivel és egyik testvérével. A fiatal lány jelenleg az Árpád Fejedelem Gimnázium 9. osztályos tanulója és a PSN Zrt. atlétika szakosztályának egyik legnagyobb reménysége.

- Idén te lettél a  Magyarország jó tanulója, jó sportolója díj egyik nyertese úgy, hogy Pécsről messze neked lett a legtöbb pontszámod. Miként élted meg ezt az elismerést?

- Nagyon örültem neki, és nagyon jó érzés, hogy sikerült elnyernem, hiszen nem hiába pályáztam rá. A díjat augusztus 15-én vettem át Csizi Péter országgyűlési képviselőtől, hiszen az eredeti időpontban, amikor Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől kaptam volna meg, éppen egy versenyen volt jelenésem.

Mi a terved a jövőre nézve? Vannak már céljaid?

- Természetesen vannak. Szeretnék a gimnázium elvégzése után egyetemre menni, de mivel még elég fiatal vagyok ahhoz, hogy ezen gondolkodjam, és mivel még szinte minden érdekel, ezért nem forrt még ki bennem ez teljesen. 

- A sportot, gondolom, folytatnád.

- Amíg tudom, addig csinálnám, szeretnék majd egyszer élsportoló lenni.

Dittrich Zsófia - Fotó: Berényi Ibolya