A szenvedély neve: foci, amiből évtizedek óta képtelen kigyógyulni Havasi Lajos

2016. július 12. kedd 16:13

A szenvedély neve: foci, amiből évtizedek óta képtelen kigyógyulni Havasi Lajos

Mondjuk a szamárköhögés, a kanyaró, meg a bárányhimlő az, amit már régen tud az orvostudomány kezelni. De létezik egy kór, a futball, amiből egyeseket nem lehet kikúrálni. Ilyenben „szenved" Havasi Lajos, aki nem jár terápiára. Egyszer, gyermekkorában valamit elkapott, most, 59 évesen meg már nem keresi a gyógyírt. Bár pályára már tényleg ritkán lép, de folyamatosan követi az eseményeket a képernyőn keresztül, meg élőben is.  

Minden egy pécsi, Szabadság utcai zárt udvarban, egy dühöngőben kezdődött. 

Aztán jöhetett a nagyobb tér, az igazi játék. Amiből azért az élvonalban juthatott volna neki több is. De az alsóbb osztályokban elért sikerek, meg egy kellően hosszú pályafutás nyújtott némi kárpótlást a csatárnak. Aki túl az ötvenen, még gólkirály volt a megyei II. osztályban.

Erre monda a főszereplő, hogy hozzá romlott a magyar színvonal, az idő múltával.

- Tisztelem Garami Józsefet azért, amit elért - dicsérte meg egykori mesterét Havasi Lajos. - De az biztos, velem nem kivételezett, inkább ütött-vágott, ahol ért. Emlékszem, gyermekként több nyarat Dunaszekcsőn töltöttem, mert a szüleim elváltak. Oda „csaptak" ki a szünidő idejére, ami remek kalandnak számított. Ezért nem járhattam edzésre, amiről nem tehettem.

Amikor visszatértem Pécsre, az első tréning előtt, szinte nekifutásból rúgott a hátsómba egy nevelő szándékút Józsi bácsi, a társak előtt. Később sem bánt velem kesztyűs kézzel. Az volt számomra évek múlva elégtétel, amikor a vetélytársak színeiben, az NB I-ben gólt szereztem a pécsi piros-feketék ellen.

- Talán pont a szigor miatt, a PMSC-ben bemutatkozhatott az NB I-ben, méghozzá 1977 őszén.

- Ne feledjük, előtte az NB II-es bajnokcsapatnak is tagja voltam, ha nem is számítottam alapembernek. Aztán megfordultam a Videotonban, meg Kaposvárott is, a legmagasabb osztályban. De többször üldözött a balszerencse. Egyszer, még Székesfehérvárott jött egy új vezetőedző. Azt mondta, Lajos, ha veled kapunk ki, akkor megbukok, ha Szabó Józseffel (a későbbi gólkirállyal - a szerk.), akkor azt inkább elnézi nekem a közönség, meg a vezetőség.

A kisebb stoplis olcsóbb?

Az 1970-es évek derekán egyszer Havasi Lajos vásárolt az akkori Jugoszláviában egy menő csukát. Óvatosságból fél számmal kisebbet vett, mert abban bízott, majd kitapossa. De az első foglalkozás során ennek meg is lett a hátránya, mert feltörte a sarkát. Ezután felmentést kért a délutáni munka alól a focista. A legendás edző, Kovács Imre meg is szólította a játékost: mondja Havasi, ha kisebb, akkor olcsóbb?

- Ennek okán aztán el is jött onnan.

- Ami életem legnagyobb hibája volt. Eltiltottak szerződésszegés miatt. Hamarosan érkezett Kovács Ferenc, akivel a piros-kékek megkezdték a nagy menetelést az UEFA-kupa döntőjéig. Ha türelmesebb lettem volna, akkor talán részese lehettem volna annak a sorozatnak. Mert ott még a cserepadon ülni is megtiszteltetésnek számított, ráadásul anyagilag sem volt ráfizetés.

- Így viszont megismerhette a mohácsi létet, meg az NB II-t.

- Kifejezetten szerettem a Duna partján az életet, a focit. A pénz pontosan érkezett, nem lehetett panaszunk. Érdekesség, hogy együtt rúgtam a bőrt Dárdai Lajossal, Pali bátyjával. Nagyon tisztességes, jó szellemű, szorgalmas sportember volt. De nem ő cifrázta a dolgokat, hanem mi. Neki a zongora cipelése jutott. Mégis, a legtöbb prémium neki jutott. Nem tudtunk annyi gólt szerezni, hogy eléje kerüljünk a listán. Ennyi év távlatából ezt cseppet sem sértődötten mondom, inkább tele nosztalgiával. Főleg, ha a 4-5 ezer drukker, a hangulat ötlik fel bennem.

- Most meg, közel a hatodik „x"-hez, itt van a gyerek esete a PMFC-vel.

- A fiam, Havasi Dániel próbálkozott a legjobbak mezőnyében, a Videotonban, de nem kapott lehetőséget. Pedig sok-sok gólt szerzett a korosztályában, de nem számítottak rá. Ezért hoztam el a Stadion utcába. Bízom az itteni szakmai munkában, Márton Gáborban, Takács Lajosban, meg az egész stábban. Mert valljuk be, bár próbáltam segíteni a gyereknek, de rám kevésbé hallgat, mint egy idegenre. Ebbe beletörődtem, elfogadom. Nyilván ott leszek az NB III-ban a lelátón, drukkolok nekik. Mellesleg egyre nagyobb televízión, kiváló minőségben nézhetem a meccseket. Amit soha nem unok meg, ezzel a szenvedéllyel képtelenség szakítani. A vállalkozásomból élek, de ez ad hozzá plusz erőt. Nem szeretnék nélkülözni, szenvedni a sportág nélkül.

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva