Zárkatársaikat kínozták a pécsi börtönben, mehetnek vissza

2020. január 16. csütörtök 09:33

Zárkatársaikat kínozták a pécsi börtönben, mehetnek vissza

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék szerdán megtartott nyilvános ülésen a - Pécsi Járásbíróság 2019. május 24. napján kihirdetett elsőfokú ítéletét helybenhagyva - az elsőrendű vádlottat 4 rendbeli társtettesként és folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntettében, személyi szabadság megsértésének bűntettében és testi sértés bűntettében, míg a másod-, harmad és negyedrendű  vádlottakat 4 rendbeli társtettesként és folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntettében bűnösnek mondta ki, ezért az elsőrendű vádlottat 2 év börtönre, a másodrendű vádlottat, mint visszaesőt 1 év 5 hónap börtönre, a harmadrendű vádlottat 1 év börtönre, míg a negyedrendű vádlottat 10 hónap börtönre ítélte, egyúttal valamennyi vádlottat eltiltotta a közügyek gyakorlásától. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak más ügyben töltött letartóztatásuk során egy zárkában tartózkodtak a pécsi büntetés-végrehajtási intézetben további négy zárkatársukkal együtt.

Az elsőrendű vádlott érkezését követően a vádlottak a további négy zárkalakó felett félelmen alapuló hatalmi rendszert alakítottak ki. A vádlottak 2016. december 7. és 19. napja közötti időben a négy sértettet félelemben, fenyegetés hatása alatt tartották.

Az elsőrendű vádlott az egyik sértettet bezárta a WC-be, onnan - a többi vádlott segítségével - nem engedték ki, egyikük nyakához nyitott bicska pengéjét tartotta a többi sértett megfélemlítése érdekében. A vádlottak többször egy-egy ütéssel bántalmazták a sértetteket.

Az elsőrendű vádlott az egyik sértettet egyszer úgy megütötte, hogy az állkapocs-csont törését szenvedte el. A vádlottak két sértettet arra bírtak rá, hogy alkarjukon cigarettát nyomjanak el, akik a fenyegetések hatására ezt meg is tették több, mint négy alkalommal.

A fenti időszak alatt kialakított uralmi helyzetüket kihasználva a vádlottak a sértettek részére a bv. intézet által kiporciózott ételből a húst elvették és elfogyasztották, félelmet keltve, kényszerítve a sértetteket ennek tűrésére.

Forrás: Pécsi Törvényszék