Vona Pécsett: "A tisztességes cigány embereknek is jobb lesz, ha a Jobbik kerül kormányra"

2013. május 11. szombat 00:17

Vona Pécsett:

Teljesen megtelt péntek este az ANK, ahol többségében fiatalok és középkorúak vettek részt Vona Gábor, a Jobbik elnökének pécsi fórumán. Az előzetesen meghirdetett témák - a közbiztonság, elszámoltatás és a munkahelyteremtés lehetőségi - közül az utóbbira helyezte a legnagyobb hangsúlyt a pártelnök. Szóba került még a cigány-magyar együttélés, illetve az Európai Unióból való kilépés lehetősége is.


A fél órás csúszással kezdődő fórumot Vona Gábor gazdaságpolitikai kérdésekkel indította, kifejtve, hogy Magyarországon jelenleg mintegy egy-másfélmillió munkahely hiányzik. Szerinte a kormány egyre távolabb kerül az kampányban megígért egymillió munkahely teremtésétől. Az eddigi kormányok szerinte az EU-s, illetve a multinacionális vállalatok érdekei miatt nem lépetek érdemben a foglalkoztatás bővítése terén.

Pártja tervei között említette a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-, valamint feldolgozóipar újjáélesztését, megemlítve, hogy a korábban 30 millió embert ellátni képes hazai agráriumot az elmúlt huszonhárom év alatt annyira szétverték, hogy jelenleg önmagát sem képes fenntartani.


A munkahelyteremtés másik lehetséges kiugró pontját pedig az építőiparban látja Vona Gábor. Céljaik között az otthonteremtést, a lakások energiatakarékossá alakítását jelölte meg elsőként. A Jobbik elnöke egy „tabukérdést", a vízlépcsők ügyét is szóba hozta, mondván, az effajta „megaberuházások" tíz éven keresztül biztos állásokat teremtenének az ágazatban. 

A fórum másik központi témája hazánk és az EU viszonya volt.

Közgazdászokra hivatkozva Vona Gábor azt mondta, a magyar nemzetgazdaság összesen 80 ezer milliárd forinttól esett el az EU-hoz való csatlakozástól napjainkig, miközben az Uniótól mindössze nyolcezer-milliárdos forrás érkezetett Magyarországra. A kormányzati kommunikációval szemben a következő hét éves finanszírozási periódusban hazánk húsz százalékkal kevesebb uniós pénzre számíthat csupán, mondta. Vona kijelentette, tíz évvel a csatlakozás után pártja népszavazás elé vinné hazánk EU-tagságának ügyét.

A Jobbik nem rendőrellenes - summázott, a fórum másik kiemelt témájával, a közbiztonsággal kapcsolatban Vona Gábor, aki szerint a traffipaxolás helyett "vissza kell adni rendőrségnek a lehetőséget arra, hogy a munkáját végezze". A kérdéskör kapcsán hosszasan beszélt az ún. "érpataki modellről", hozzátéve, hogy a település polgármestere szerint kétféle emberi hozzáállás létezik: a romboló, amelyet pártja minden eszközzel üldözni, valamint az építő, amelyet pedig támogatni fog.

Vona Gábor többször hangsúlyozta, hogy a Jobbik programjában nem találni olyan pontot, amely az emberek származása vagy vallási különbségei miatt bárkit is hátrányosan megkülönböztetne.

- A tisztességes cigány embereknek is jobb lesz, ha a Jobbik kerül kormányra - összegzett a cigány-magyar együttélés problémát feszegető résznél az ellenzéki párt vezetője. E konfliktus forrását Vona abban látja, hogy őket kivéve, az elmúlt huszonhárom évben az összes párt a szőnyeg alá söpörte ezt a problémát.

A következő választás, amelyet szerinte eddig példátlanul durva kampány előz majd meg, arról fog szólni, hogy az „egyesülő baloldal" képében visszatér-e a Fidesz előtti nyolc év, vagy a jelenlegi kormány marad a helyén - vagy a Jobbik kap esélyt a kormányzásra.

- Amit csinálunk, az nem életbiztosítás, de vállaltuk - mondta közönségének, hozzátéve, hogy szerinte azért a 35 év alattiak körében a legnépszerűbb a Jobbik, mert a fiatalok „jutnak hozzá leginkább a valódi információkhoz".

A több mint egy óra hosszán át tartó beszédet követően elsőként a devizahitelesek problémáival kapcsolatban reagált a közönség kérdéseire Vona. Válaszában elmondta, a jövő héten tárják a nyilvánosság elé, a bajba jutott hitelesek nehézségeinek megoldására tett javaslataikat. Egy, a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos kérdésre a Jobbik elnöke úgy felelt, pártja támogatja a bővítést, mert középtávon az országnak szüksége van az atomenergiára.

Az egyik kérdező a magyar bankrendszer átalakításáról érdeklődött, amire Vona Gábor azt felelte, szerinte a jövő a takarékszövetkezetek megerősítése felé mutat, ugyanakkor szükség lenne olyan magyar bankokra, amelyek a fejlesztéseket tudnák finanszírozni. 

Kapcsolódó galéria

Vona Gábor az ANK-ban Vona Gábor az ANK-ban

B. G. - Fotó: Dittrich Éva