Visszatért az elmebeteg, rasszista firkáló? Nemrég a temető falát fújta össze valaki

2019. április 25. csütörtök 17:16

Visszatért az elmebeteg, rasszista firkáló? Nemrég a temető falát fújta össze valaki

Két évvel ezelőtt nagy port kavart, hogy a város több pontján is rasszista, gyűlölködő szöveget fújt egy ismeretlen a házak oldalára. A kézírás alapján a napokban ismét lecsapott a rongáló, aki ezúttal a temető falára írt zavaros szövegeket. A BIOKOM feljelentést tett.


„Nácigány, magyarnak álcázod magad?", „Fakóbőrű cigók! Diplomával sem váltok magyarrá! Díszcigók lesztek!" - ilyen és ehhez hasonló szövegek, valamint horogkeresztek csúfították a várost pár évvel ezelőtt, és néhány helyen sajnos a mai napig láthatóak ezek a falfirkák.

A rongálás érthetően nagy port kavart, civilek egy csoportja tüntetést is szervezett, az elkövető azonban megúszta a felelősségre vonást. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tettest nem tudták beazonosítani, ezért a korábban indított nyomozást felfüggesztették.

Egy év is lehet a büntetés

A Büntető törvénykönyv szerint aki idegen vagyontárgyat összefirkál, rongálást követ el. Ha ezzel viszonylag kis kárt okoz, a szankció egy évig tartó szabadságvesztés lehet. Ez azonban csak elméleti lehetőség, jellemzően pénzbüntetésre, esetleg közérdekű munkára ítélik ilyen esetekben a tetteseket. Ha valaki például egy sírhelyet rongál meg, már hosszabb időre, akár három esztendőre is hűvösre küldhető, jelentős összegű károkozás esetén pedig legfeljebb öt év szabadságvesztés szabható ki.

A kézírás alapján a firkáló újra akcióba lendült, célpontnak pedig ezúttal a temető Siklósi úti falát nézte ki. A napokban a déli kaputól nem messze az ismertnek mondható zavaros szövegek jelentek meg, amelyeket a sírkert üzemeltetője rövid időn belül lefestett. A tisztára mázolt felületen azonban nem sokkal később ismét ott éktelenkedett a rongáló kézjegye: „Spiclikék, erőlködtök?".

- A városüzemeltetési társaság mélyen elítéli ezt a magatartást. Vélhetően nem elszigetelt, hanem ismétlődő esetről van szó, hiszen munkatársaink április elején a korábbi falfirkákat eltávolították - nyilatkozta lapunknak Papp Roland, a temető működtetéséért is felelős BIOKOM Nonprofit Kft. kegyeleti szolgáltatás és üzemeltetési vezetője.

Az újabb felirat sem csúfítja sokáig a Siklósi úti falat, a társaság már beütemezte a firka eltávolítását, várhatóan a napokban elvégzik ezt a munkát.

Mint megtudtuk, a BIOKOM nem hagyja annyiban az esetet, az ügyben szerdán feljelentést tettek a rendőrségen. A pécsi zsaruk rongálás elkövetése miatt nyomoznak.


Képünkön: ez a felirat csúfítja a temető falát.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva