Vigyázat! Hiszékeny idősekre utazó, rámenős figurák járják a pécsi társasházakat

2018. február 23. péntek 18:31

Vigyázat! Hiszékeny idősekre utazó, rámenős figurák járják a pécsi társasházakat

Az utóbbi napokban, hetekben magukat üzletkötőknek valló ismeretlenek járják a pécsi társasházakat, főleg gyanútlan idős emberekhez csöngetve be, különböző szolgáltatásokat (korszerűsítés, energetikai felülvizsgálat, stb.) kínálva, sokszor a lakásszövetkezetre hivatkozva. A szakemberek óvatosságra intik az időseket.

Jól öltözött, elegáns, határozott fellépésű ismeretlenek csöngetnek be idős emberekhez Pécsett, hogy különböző szolgáltatásokat ajánljanak a számukra. Ilyen-olyan cégekre hivatkozva, az ő képviselőikként mutatkoznak be, és nyílászárók korszerűsítését, vagy gázszivárgást mérő műszereket árulnak a gyanútlan embereknek. Olvasóink jelzése szerint számlát is adnak azoknak, akik hisznek nekik. A „felülvizsgálati díjért" 20 ezer forintot kérnek.

Ezzel gyakorlatilag vállalkozási szerződéseket kötnek az idősekkel, a szolgáltatás helyben végzett szolgáltatásnak minősül, így a pénz nem követelhető vissza - még akkor sem, ha az ügyfél később meggondolja magát, s nem kívánja kicserélni a nyílászárókat vagy nem akar új műszert.

Információink szerint Pécsett több városrészben is felbukkantak az ismeretlen vámszedők, megtörtént esetekről számoltak be például a kertvárosi Illyés Gyula u., Wallenstein utca, Berek utca, Sarolta utca, Éva utca és Varsány utca környékéről, míg Meszesen a Corvin és a Dobó István utcákban kopogtattak be idős, nyugdíjas emberekhez.

A társasházi képviselők szerint fő az óvatosság, senkit nem szabad beengedni a lakásokba, még ha az érintett lakásszövetkezetre is hivatkoznak. Az ilyen jellegű munkákról ugyan a lakásszövetkezetek tényleg tudnak, de azokról előzetesen mindig értesítéseket küldenek a lakóknak.

 

H. L. B.