Veszélyes anyag szivárgott az M6-os alagútban, űrruhában mentettek a tűzoltók

2018. október 13. szombat 09:44

Veszélyes anyag szivárgott az M6-os alagútban, űrruhában mentettek a tűzoltók

Szerencsére csak gyakorlatot tartottak szerdán éjszaka a tűzoltók, valamint a társszervek az M6-os sztráda alagútjában Bátaszéknél. 

 

A gyakorlaton az esetleges veszélyhelyzetek elhárításában résztvevő szervezetek - katasztrófavédelem, az alagutak kezelője, biztonsági tisztje és diszpécserei, a rendőrség és a mentőszolgálat - képviselték magukat, természetesen a beavatkozói állomány mellett.

A gyakorlat este tíz órakor kezdődött, ekkor érkezett a bejelentés az autópálya-kezelő bátaszéki diszpécserétől a katasztrófavédelem ügyeletére, hogy a „C" jelű alagútban egy Budapest irányából Pécs felé haladó veszélyes anyagot szállító tartálykocsi a gépjárművezető rosszulléte következtében az alagút falának ütközött, valamint a mögötte haladó két személygépjármű szintén az alagútnak falának hajtott. 

A sérültek állapotáról nem volt információ.

A műveletirányítás azonnal riasztotta a szükséges erőket, amelyek két megyéből indultak útnak a baleset helyszínére: a bátaszéki, véméndi, mohácsi, szekszárdi és bonyhádi hivatásos tűzoltók, a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a Tolna- és Baranya megyei katasztrófavédelmi mobil labor egységei dolgoztak a káreset felszámolásán.

A tűzoltó egységek vegyvédelmi ruhában hajtották végre az életmentést és megszüntették a veszélyes anyag szivárgását. 

A mentők feladata a kimentett, sérülést szenvedett személyek kivizsgálása, ellátása és kórházba szállítása volt, a rendőrség pedig a csomópontok lezárására illetve a forgalom irányításáért ügyelt.

A sérültek szerepét a mohácsi Radnóti Szakközépiskola diákjai vállalták magukra.

Forrás: Katasztrófavédelem