Végre rendőrlámpa működik a Krisztina téri zebránál - Figyelmesen közlekedjünk!

2021. január 25. hétfő 11:35

Végre rendőrlámpa működik a Krisztina téri zebránál - Figyelmesen közlekedjünk!

Már régóta kérték a környéken élők, hogy kerüljön rendőrlámpa a Maléter Pál útra, a Krisztina tér melletti gyalogos átkelőhelyhez. Nemrég végre elkészült a beruházás, immár biztonságosabbá vált a kereszteződés. Ugyanakkor így is előfordultak már veszélyes helyzetek: volt, hogy autós, de előfordult, hogy gyalogos nem vette észre - vagy nem akarta észrevenni - a tilos jelzést. Megkérdeztük a rendőrséget a tapasztalataikról.


Néhány évvel ezelőtt még aláírásokat is gyűjtöttek annak érdekében, hogy jelzőlámpa működjön a Krisztina tér melletti kereszteződésnél, a buszmegállók közelébe. A Magyar Közút Nonprofit Kft. 2018-ban arról tájékoztatta lapunkat, szakmailag indokoltnak látják a fejlesztést. Pár esztendőnek el kellett telnie ezt követően, de nemrég végeztek a beruházással.

A helyszínen járva megkérdeztünk pár gyalogost, akik egyöntetűen azt mondták, örülnek a fejlesztésnek, így biztonságosabbnak érzik az átkelést. Egy hölgy hozzátette azonban, hogy látott olyan esetet, amikor az autóvezető vélhetően figyelmetlenül, rutinból vezetett, és későn vette észre a jelzőlámpát. Szerencsére nem történt baleset, de nem sokon múlott.

Szabálytalankodó gyalogosokról is hallottunk, gyakori például, hogy a buszra igyekvők nem veszik figyelembe a jelzőlámpát.

A tapasztalatokkal kapcsolatban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, a járművezetők hozzászoktak az új forgalmi rendhez. Mint megtudtuk, az ellenőrzések során nem tapasztaltak olyat, hogy járművezető a tilos jelzése ellenére ne állt volna meg. Kiemelték, hogy a jelzőlámpák minden irányból jól láthatóak, a megváltozott forgalmi rendet pedig a kereszteződés előtt tábla jelzi.

Általánosságban azt tanácsolják a rendőrök, hogy a járművezetők figyelmesen, ne rutinból közlekedjenek. Kérik, hogy a kereszteződéseket mindig fokozott figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, hogy elsőbbségadási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni. Hangsúlyozták, akinek elsőbbsége van, minden esetben győződjön meg arról, hogy azt megkapja-e.

 

Palotás Péter