Hiába a félezer aláírás, egyelőre a Krisztina téri zebránál sem lesz villanyrendőr

2018. június 12. kedd 16:22

Hiába a félezer aláírás, egyelőre a Krisztina téri zebránál sem lesz villanyrendőr

Mint arról korábban beszámoltunk, aláírásgyűjtésbe kezdtek pécsiek annak érdekében, hogy közlekedési lámpát telepítsenek az 57-es számú út két helyszínén is. Hiába, ugyanis a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint egy ideig még minden marad a régiben.

Két ügyben is aláírásgyűjtés indult a közelmúltban Pécsett. Ezeket összeköti, hogy ugyanarra az útra (az 57-esre) szeretnének rendőrlámpákat, egészen pontosan a nagyárpádi kereszteződésbe, illetve a Krisztina téri zebrához. Előbbi helyen azoknak az autósoknak van nehéz dolguk, akik a főútra kanyarodnának ki, vagy áthajtanának azon, a kertvárosi átkelőnél pedig sok esetben a gyalogosok vannak veszélyben.

A Krisztina tér melletti kereszteződés ügyében a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért (KÉK) Egyesület megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t annak érdekében, hogy megvizsgálják, milyen módon telepíthető jelzőlámpa a Maléter Pál útra.

Csaknem ötszázan csatlakoztak

A nagyárpádi jelzőlámpa érdekében az interneten indítottak aláírásgyűjtést a helyiek. A kezdeményezéshez április 23-a óta már csaknem ötszázan csatlakoztak. Aki szintén aláírását adná, ide kattintva megteheti ezt.
A Krisztina téri lámpa ügyében az aláírásgyűjtő ívek többek közt a KÉK Egyesület székhelyén, a kertvárosi Melinda parkban találhatóak.  

- Mindkét helyszínen a baleseti helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerencsére egyik csomópont sem minősül góchelynek. Ennek ellenére a jelzőlámpás forgalomirányítások megvalósulását szakmailag támogatjuk és forgalombiztonsági okokból indokoltnak tartjuk - nyilatkozta munkatársunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Hozzátette: a megfelelő műszaki megoldás érdekében már évekkel korábban készültek tervek, amelyek kimutatták, hogy a jelzőlámpás forgalomirányítás mindkét helyszínen csak úgynevezett főirányú balra kanyarodó sávok építésével biztosítható. Ehhez a nagyárpádi Kemény Zsigmond utca és Kanizsai Dorottya út kereszteződésében lakóházak szanálására, a Maléter Pál utcai csomópontban pedig jelentős mértékű közműkiváltásokra lenne szükség.

Ezek persze alaposan drágítják a költségeket, a kertvárosi beruházás összege várhatóan elérné a húszmillió forintot. Kérdésünkre a Magyar Közútnál elmondták, az idei programjukban egyik fejlesztés sem szerepel, de dolgoznak azon, hogy biztosítsák a „finanszírozási hátteret".


Képünk a Krisztina téri átkelőnél készült. 

Palotás P.