Vegetálnak a pécsi éttermek, sok helyen 500 forint alatt adják a menüt, csak jöjjenek vendégek

2012. szeptember 17. hétfő 11:10

Vegetálnak a pécsi éttermek, sok helyen 500 forint alatt adják a menüt, csak jöjjenek vendégek

Háber Tamás, a vendéglátósok ipartestületének tiszteletbeli elnöke szerint Pécsett jóval több étterem működik, mint a hasonló méretű városokban, a fizetőképes réteg azonban egyre vékonyabb. Szerinte az olcsó menü sem húz ki mindenkit a csávából, ahhoz ugyanis, hogy megérje ötszáz forint alatt kínálni az ebédet, napi legalább ötszáz adagot el kell adni.

Idén tavasszal a hatalmas összefogás ellenére is lakat alá került a pécsi Csillag Étterem, a jelenlegi helyzetben pedig úgy tűnik, több más egység is az évszázados vendéglátóhely sorsára jut. (Három - a Borostyán, a Rókus és a Tea-Tár - már szeptemberben vagy bezár/t/ vagy szűkítette szolgáltatásainak listáját.)

- Tudomásul kell venni: egy olyan térségben élünk, ahol elmaradtak az ipari fejlesztések, így tőkekiáramlás és belső kereslet sincs igazán. Mondani sem kell, a vendéglátás is csak akkor tud eredményesen működni, ha az adott régióban, településen jelentős a fizetőképes lakosság száma - szögezte le Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, akit a pécsi éttermek jövőjéről kérdeztünk.

Úgy látja, Pécsett jóval több vendéglátóüzlet található, mint az ország más, hasonló méretű városában. Ennek ellenére - tette hozzá - „azok az üzletek, melyek szakmailag jól felépítették magukat és hitelesek a piacon, életképesek maradhatnak".

- A válság azonban mindenkit érint. Magam is hallottam a híreket, miszerint több pécsi étterem is komoly bajban van, elképzelhetőnek tartom, hogy az ősz folyamán több üzlet is bezár - vetítette előre.

Étterem-fronton tehát élet-halál harc folyik, a vendéglátósok jelentős része pedig elsősorban az olcsó menükkel igyekszik vendégeket szerezni. Több helyen már ötszáz forint alatt kínálják a levesből és főfogásból álló ebédet. Háber Tamás szerint ezt az árszintet csak a nagyok és az ügyeskedők tudják hosszútávon is fenntartani.

- Azok az étteremtulajdonosok, akik az adózással kapcsolatos összes szabályt betartják, minimum 700-720 forintot kell, hogy kérjenek a menüért. Más a helyzet, ha valaki több száz adagot főz naponta, de az ötszáz forint alatti árhoz legalább napi ötszáz adag eladása szükséges.

A vendéglátós úgy látja, a kicsik így csapdába esnek, hiszen nyomott árakon kell dolgozniuk, különben még azt a kevés vendéget is elveszítik, akik még járnak étterembe.

Képünk illusztráció.

Palotás P.