Vasárnap már ismét kiugorhatunk a pécsi vásárba, de még nem lesz olyan, mint régen

2020. május 06. szerda 09:53

Vasárnap már ismét kiugorhatunk a pécsi vásárba, de még nem lesz olyan, mint régen

Május 10-én, vasárnap újra megnyitja kapuit a pécsi vásártér. Péterffy Attila, Pécs polgármesterének közleménye. 

 

 


"Annak érdekében, hogy a vásártér a lehető legkisebb mértékben járuljon hozzá az új koronavírus terjedéséhez, a terület az alábbi feltételek mellett lesz látogatható:

A vásártéren árusítóhelyenként csak a márciusban bérlettel rendelkező árusok árulhatnak. A napi helyjegyet váltókat a védőtávolságok betartása érdekében csak korlátozott számban engedik be a vásártérre.

A kapukat a vásártéri dolgozók 2 ütemben nyitják meg:

1. ütem: kapunyitás, 5.00 óra
• Megyeri út- Mázsa ház nagykapu az autós és a gyalogos forgalom részére.
• Móra Ferenc utcai autós kapu (Trafó kapu) az autós és a gyalogos forgalom részére.
• Móra Ferenc utcai parkolónál lévő gyalogos kapu a gyalogos forgalom részére.

2. ütem: kapunyitás, 7.00 óra: az összes többi kapu nyitása.

A kapuk bejáratánál rendezők, ellenőrök és a közterület-felügyelet munkatársai állnak. Ők csak a bérlettel rendelkező árusokat engedik be és felhívják a figyelmet a szociális távolságtartás szükségességére.

Az árusok csak védőmaszkban árusíthatnak, a vásárlók pedig csak maszkban vagy az arcukat (orrot és szájat is) eltakarva léphetnek be a vásártérre. Ezt a beléptetésnél ellenőrzik a rendezők.

Az árusítóhelyekről:

- Minden árusítóhelyen az ott szolgálatban lévő rendező koordinálja, hogy az árusok területei egymástól legalább 2 méter távolságban legyenek a szociális védőtávolság biztosítása érdekében.

- A gyalogos zsibvásár területén csak a páratlan sorokban helyezhetik ki termékeiket az árusok a szociális védőtávolság betartása mellett.

- Az autós zsibvásár területén minden sorban lehetséges az árusítás, de csak a szociális védőtávolság figyelembevételével.

- A régiségárusító helyeken a szociális védőtávolság figyelembevételével lehet csak árusítani.

- A sátras árusítóhelyeken minden árus kinyithat, a forgalmat és a szociális védőtávolság betartását itt rendezők felügyelik.

- A kisállat árusítósoron a bérlettel rendelkezők értékesíthetnek az árusítóhelyek között minimum 2 méter távolságot megtartva.

- Az ételudvar árusainál a helyben fogyasztás, ülő és állóasztalok használata nem engedélyezett. Csak elvitelre lehet ételt kiszolgálni. A szociális védőtávolság betartását az árusoknak kell biztosítaniuk vendégeik részére.

A vásártér magánterület, ezért ott a parkolásért továbbra is fizetni kell, az a szokásos díj ellenében történik.

A szociális szabályok betartására a hangosbemondó folyamatosan felhívja az árusok és vásárlók figyelmét.

A vásártéren a PVh Zrt. dolgozóin kívül 40-45 fő alkalmi munkavállaló tevékenykedik, akik folyamatosan ellenőrzik az árusok elhelyezkedését, koordinálják azt és a látogatók szociális távolságtartását biztosítják. Arra kérek minden árust és vásárlót, hogy tartsák be a rendezők utasításait, ők azért dolgoznak, hogy biztosítsák a rendezett és minél biztonságosabb vásárlás feltételeit.

Minden dolgozó védőmaszkban és gumikesztyűben végzi a munkáját.

Az irodában, mosdókban, öltözőkben kézfertőtlenítő szereket helyez el a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.

A vásártér látványos pontjain és a bejáratoknál megtalálhatók lesznek a vásártérre vonatkozó egészségügyi szabályok és az azok betartására figyelmeztető feliratok.

A vásártéren nincs érvényben a pécsi piacokra vonatkozó azon rendelkezés, amely szerint a 65. életévüket betöltött polgárok csak reggel 9 és 11 óra között látogathatják a területet.

Az új koronavírus járvány kapcsán elrendelt veszélyhelyzet kezdetén a vásárteret azért zártuk be, hogy ne segítse elő a betegség terjedését. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. ezért fenntartja a jogot arra, hogy ha a vásártéren tömeg alakul ki, akkor korlátozza az oda belépők és az ott tartózkodók számát."

EQM