Vándorbölcső várja Mohácson az újszülötteket

2022. január 08. szombat 18:05

Vándorbölcső várja Mohácson az újszülötteket

A közelmúltban vette át Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere a Pest megyei Gyálon működő Ágymester Manufaktúra Kft. ügyvezetőjétől, Czotter Andrástól az önkormányzat által vásárolt bölcsőt, amit a kisbabát váró szülőknek térítésmentesen kínálnak hat hónapig használatra.  

 

 


A vándorbölcső mozgalmat Kopp Mária, a neves szociológus és pszichiáter 2009-ben indította útjára a régi, szép hagyomány felelevenítése céljával, amikor még bölcsőben ringatták a kisbabákat, majd azok nemzedékeken át, családról-családra öröklődtek.

Az eltelt évek alatt számos hazai-, illetve határon túli településen ringatják vándorbölcsők az újabb és újabb kisbabákat, s most már Mohácson is adott ez a lehetőség.

Szakemberek álláspontja szerint a bölcső nem csupán egy fekhely az újszülött számára, mert a ringató mozgás az anyaméhben töltött időszakot idézi fel és megnyugtatja a babát. Egyúttal segíti az egyensúlyérzék kialakulását, az idegrendszer fejlődését és a bölcső méretéből adódóan biztonságos kuckót jelent a számukra. Használatát a babák mozgékonyabbá válásáig, így átlag hat hónapos korukig javasolják.

 

B. M.