Vádat emeltek a Dabas elleni meccsen balhézó PMFC-szurkolókkal szemben

2019. május 16. csütörtök 08:59

Vádat emeltek a Dabas elleni meccsen balhézó PMFC-szurkolókkal szemben

A Pécsi Járási Ügyészség csoportosan elkövetett rendbontás és további bűncselekmények miatt emelt vádat 15 fiatallal szemben, akik egy pécsi focimeccsen a pályára vonultak, majd rendőrökre támadtak. 

 

2018. májusában Pécsett játszották a PMFC-FC DABAS NB.III-as labdarúgó mérkőzést, mely a 90. percben döntetlenre állt. A hazai csapatnak a magasabb osztályba való feljutáshoz mindenképpen győznie kellett volna.

A találkozó 92. percében a játékvezető a partjelző jelzésére les címén érvénytelenítette a pécsi csapat gólját.

A szurkolók - köztük a vádlottak is -, a bírói döntésen felháborodtak, ezért a hazai csapat kapuja mögötti „B-szektorból" ismeretlen személyek fény, füst és hanghatású pirotechnikai eszközöket dobáltak be a játéktérre.

Ezt követően a vádlottak a lelátót a pályától elválasztó kerítés kapuját leszakították, majd a vádlottak további ismeretlenül maradt társaikkal bementek a pályára. Ott szidalmazták a játékvezetőt és asszisztenseit, majd az öltözők felé indultak. Közben a hangosbemondón a szervezők többször is felszólították a vádlottakat a játéktér elhagyására, akik azonban ennek nem tettek eleget.

A vádlottak a klubházhoz mentek azért, hogy a játékvezetőket felelősségre vonják.

Itt azonban a biztonsági őrök útjukat elállták, így a fiatalok kimentek a stadionból.

Közben a rendbontók az egyesület székházának utca felőli bejáratához vonultak, ahol az egyik kaput benyomták, majd az épületbe akartak menni.

Időközben azonban az értesített rendőrök a helyszínen megjelentek, így a vádlottak visszamentek az utcára.

Az utcán a szurkolók folyamatosan szidalmazták a játékvezetőket, majd a megjelenő rendőröket, majd a vádlottak egyike belerúgott a mellette elhaladó rendőrségi autóba, illetőleg másik társa szintén belerúgott az autó hűtőrácsába, majd felugrott a gépjármű motorház tetejére.


Ezek után a rendőrök a vádlottakkal szemben a helyszínen intézkedtek.

Az elkövetők cselekménye többek között a csoportosan elkövetett rendbontás, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság, rongálás bűncselekményének a megállapítására alkalmas.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, illetve indítványozta valamennyi vádlott esetében a sportrendezvények látogatásától való eltiltást.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség