Ünnepi szentmisét tartanak a Pécsi Székesegyházban

2018. május 18. péntek 07:30

Ünnepi szentmisét tartanak a Pécsi Székesegyházban

A húsvét utáni ötvenedik napon a húsvéti misztérium beteljesedését, a Szentlélek eljövetelét, ajándékainak kiáradását és az Egyház születését ünneplik a katolikusok. 

A Pécsi Székesegyházban a május 20-án 9.30 órakor kezdődő ünnepi szentmisén fiatalokat bérmál Udvardy György megyéspüspök. A bérmálás a pünkösdhöz kötődő szertartás, a Szentlélek közlésének szentsége, amely hatékonnyá, élővé teszi a keresztségben kapott újjászületést.

Pünkösdhétfőn a Pécsi Püspökség délelőtt és délután is rendhagyó idegenvezetéssel várja a látogatókat. Délelőtt 10.00 órától fiatal önkéntesek vezetik körbe a látogatókat a székesegyházban. A fiatalok művészeti alkotásokon keresztül mutatják be a kereszténység üzenetét, kötetlen beszélgetés során válaszolnak a feltett kérdésekre.


Délután 15.00 órától pedig Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa mutatja be a templomot az érdeklődőknek. A tematikus vezetés alkalmával a programon résztvevők nem csupán művészettörténeti szempontból ismerhetik meg a bazilikát, hangsúlyt kap a páratlanul gazdag keresztény szimbolika illetve a templom egyes tereinek liturgikus funkciója is.

Pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a székesegyház kedvezményes, 600Ft/ fő áron látogatható, az idegenvezetésnek külön díja nincs, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Élő Kövek tárlatvezetés | 2018. május 21. 10.00
Liturgikus vezetés | 2018. május 21. 15.00

A rendhagyó idegenvezetések mellett pünkösdhétfőn délelőtt 11.00 órától ismét „kerámiafestöde" várja a gyermekeket és a felnőtteket.

Forrás: PEM