Ukrán embercsempészt csukatott le a Pécsi Járásbíróság

2020. május 25. hétfő 19:10

Ukrán embercsempészt csukatott le a Pécsi Járásbíróság

A Pécsi Járásbíróság egy hónapra elrendelte U. A. ukrán állampolgár gyanúsított letartóztatását embercsempészés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt. 

 

 

A rendelkezésére álló adatok szerint 2020. május 21. napján hajnali 4 óra 50 percet megelőzően kilenc szír állampolgárságú férfi lépte át illegálisan Magyarország államhatárát azzal a céllal, hogy Ausztrián át Nyugat-Európába jussanak.

A szír állampolgárok az Alsószentmárton és Egyházasharaszti között található útszakaszon várták a gépjárművet, amely továbbszállította volna őket. A nyomozó hatóság tagjai észlelték az illegális bevándorlókat és intézkedés alá vonták őket.

U. A. ukrán állampolgár gyanúsított 2020. május 21. napján egy Lengyelországban bérelt 9 személyes gépjárművel haladt az Alsószentmárton és Egyházasharaszti között található útszakaszon. A gyanúsított amikor észlelte, hogy a szír állampolgárokat intézkedés alá vonták, nem állt meg, hanem Matty irányába továbbhaladt. A nyomozó hatóság tagjai észlelték a gyanúsítottat, utána indultak és intézkedés alá vonták.

A fentiek alapján megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy U. A. ukrán állampolgár gyanúsított a magyar határt illegálisan átlépő kilenc szír állampolgárt Magyarországon keresztül Ausztriába kívánta juttatni oly módon, hogy a magyar határon jogszerűtlenül átjutott bevándorlókkal Magyarországon találkozik, majd őket személygépkocsival felveszi és a magyar-osztrák határon át Ausztriába, illetve onnan további európai országokba szállítja.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a bűncselekmény jellegére és a nyomozás jelenlegi adataira is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított - szabadlábon hagyása esetén - megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást veszélyeztetné, valamint az eljárás tárgyát képező bűncselekményt folytatná vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A bíróság határozata nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek b

Forrás: Pécsi Törvényszék