Újdonság a Vylyantól: magyar harmónia

2009. március 13. péntek 14:35

A Vylyan Pincészet új boráról van szó, amely nem az ördög műve, sokkal inkább Ipacs Szabó István főborászé. A szép, elegáns bordói cuvéek méltán elismertek a Villányi borvidéken. Ez az újdonság helyi fajtákból építkezik, amely a borvidék új-régi ízét, helyi arcát mutatja meg.

A kisharsányi pincészet már régóta dédelgette magában e „hagyománytisztelő" házasítást. A születésnek a 2007-es évjáratban jött el az ideje, az elképzelés e borban valósult meg.

A magyar fajtákra kihegyezett házasítás új borharmóniát - stílust teremt, a bor lendületes, tartalmas, vibráló, karakteres. Nem kifinomultsága, hanem életereje az, ami rabul ejt. Húsos gyümölcsösségét (a szeder, a feketeribizli és az érett meggy jegyei) a Kékfrankos, a Zweigelt és a Kadarka adja, amihez a Merlot adta markáns struktúra szolgál alapul. A hordós érlelés teszi igazi ördöggé!

A névadó a harsányi ördögszántotta hegy legendájából ismerős szerelmes Ördög, akinek a gyönyörű Harka nem adta magát, a Boszorkány pedig túljárt az eszén. Bánatában ezért eltűnt a föld gyomrában, s most előbukkant, hogy a meghiúsult ördögi házasság emléke ebben az ördögi házasításban éljen tovább.

A bort megkóstolva, igaz lehet a mondás, miszerint „Add az ördögnek kisujjadat, egészen elkap."


TERMŐHELY

Villányi borvidék: Mandolás és Városhegy dűlő,
déli és dél-nyugati fekvésű

ÉVJÁRAT - 2007
A jótékony augusztusi esők után száraz, meleg ősz. SZÜRET: szeptember 6.- október 10-ig. 15 kilogrammos ládákba, kézzel szedve.

TERHELÉS: 38 hl/Ha
FAJTÁK
Kékfrankos 35%;
Zweigelt 25%,
Kadarka 20%,
Merlot 20%

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS

Az egyes szőlőfajtákat külön dolgozták fel és külön vinifikálták. A kadarka, kékfrankos és zweigelt erjesztése hasonló módon - rövidebb héjon tartással - történt, míg a merlot intenzívebb extrakciót kapott. A bor érlelése idősebb barrique hordókban (1/3) és ászokhordókban (2/3) történt.
A bort egy év után palackozták.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET: 14-15 ˚C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Csirkepaprikás minimum dukál mellé!
Kitűnő paprikás ételekhez, olasz pastákhoz, sültekhez, ragukhoz és nem túl erős ízű sajtokhoz.

Forrás: Vylyan