Tűzoltási bemutatóra érkeztek a diákok a laktanyába - így oltsuk a konyhatüzet

2016. március 10. csütörtök 11:51

Tűzoltási bemutatóra érkeztek a diákok a laktanyába - így oltsuk a konyhatüzet

A pécsi laktanyába látogattak a kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Művelődési Központ Általános Iskolájának ötödik osztályosai. 

A diákok megismerkedhettek a tűzoltószakma mindenapjaival és a tűzoltáshoz valamint a műszaki mentéshez kapcsolódó eszközökkel.

A pécsi beavatkozók tűzoltási bemutatóval is készültek a diákoknak, amelynek keretében egy, a konyhában keletkezett tűz helyes oltási technikáit mutatták be. A konyhatűz imitációs eszköz mindig nagy sikert arat a nézők körében, hiszen a berendezésnek köszönhetően, látványos effektek segítségével sajátíthatják el a résztvevők a konyhában keletkezett tüzek oltásának jó megoldásait.

A tapasztalatok szerint a meggyulladt olajat leggyakrabban vízzel próbálják oltani az emberek. Ez a legrosszabb megoldás. Az égő olajba öntött víz hatására az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak. A jelenség magyarázata egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az az edény aljára süllyed, azaz az olaj alá. A magas hőmérsékletű olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely már jóval könnyebb az olajnál és robbanásszerűen tör ki az edényből.

A pécsi tűzoltók bemutatták a helyes oltási módokat, melyek a következők:

- Az égő lábosra, olajsütőre tegyünk fedőt, így az égés azonnal megszűnik - és zárjuk el (kapcsoljuk ki) a tűzhelyet.

- A kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.

- A konyhában tartsunk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.

Forrás: Katasztrófavédelem