Turisztikai fejlesztésbe kezd a Pécsi Egyházmegye

2017. szeptember 17. vasárnap 11:32

Turisztikai fejlesztésbe kezd a Pécsi Egyházmegye

Tegnap került sor a Pécsi Egyházmegye "Pretiosus Sangius: A bátai Szent Vér kegyhelytől, a bátaszéki molyhos tölgyig - a bátai Szent Vér kegyhely komplex turisztikai fejlesztése" c. projektjének nyitórendezvényére.

A Pécsi Egyházmegye mintegy másfél milliárdos forrást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A projekt átfogó célja egy olyan vallási turisztikai hálózat, egyedi vallásturisztikai termék létrehozása Báta, Bátaszék, Mohács és Szekszárd között, amely innovatív eszközökkel, elsősorban a kulturális és vallási turisták igényeinek megfelelően járul hozzá a magyarországi kulturális értékek bemutatásához, figyelembe véve a helyszínek közötti kulturális és vallási kapcsolatot.

A GINOP projekt megvalósulása négy települést és öt helyszínt érint: Báta, Szekszárd, Mohács és Bátaszék. A helyszínek ezáltal teljesítik a pályázati felhívásban foglalt területi kritériumokat: két megyét és egy megyei jogú várost érint a projekt. Mindamellett, hogy a projekt megvalósulásával a fejlesztési helyszínek vallásturisztikai potenciálja növekszik, olyan célok is megvalósulnak, mint a helyszínek infrastrukturális fejlesztése, más, a térségben található turisztikai attrakciókkal való együttműködéseken keresztül turisztikai csomagok kerülnek kialakításra.

A mintegy másfél milliárdos projekt keretében az alábbi építések, javítások, fejlesztések megvalósítása tervezett:

Báta

Szent Vér Kegytemplom felújítása: A teljes homlokzat és a templombelső egy része kerül felújításra, mely magába foglalja a sérült vakolatrészek eltávolítását és újravakolását, a nyílászárók felújítását, cseréjét a padlástéri zárófödém hőszigetelését, a belső oltár átépítését, illetve a belső templomtér felújítását.

Szabadtéri oltár építése: A templom felújítása mellett sor kerül a templom közvetlen
környezetének rendbetételére is, mely tartalmazza az új szabadtéri oltár építését, a terület rendezését és parkosítását, az egykori apátsági templom falait és dimenzióit bemutató falrekonstrukció készítését, parkoló kiépítését.

Plébániaépület átépítése: A meglévő plébánia épületet fel kell újítani és jelentősen át kell alakítani, hogy a zarándokok fogadására, valamint turisztikai célokra alkalmassá váljon. Ebből kifolyólag turisztikai központi épület létesül, aminek az emeleti részén 14 fő számára szálláshely biztosítható. Az épületben 50-50 főnek megfelelő vizesblokk, plusz akadálymentesített és szociális blokk épül. A plébánia átalakításával létrejövő fogadó- és szállás épület mellett 10 férőhelyes plusz 1 férőhely akadálymentesített parkolót létesül.

Bátaszék

Szent Orbán kápolna felújítása: Az apró kápolna teljes külső és belső felújítása szükséges. A helyszín értékét, vonzerejét adó molyhos tölgyet (Év európai fája - 2016) megóvjuk és csak a legszükségesebb mértékben változtatunk a meglévő épített környezeten.

Mohács

Fogadalmi Emléktemplom felújítása: Az épület teljes körű építészeti felújítására kerül sor, mely magába foglalja a lapostetők szigetelésének cseréjét, új csapadékvíz elvezető rendszer építését, a homlokzati kőburkolat javítását, a homlokzati nyílászárók cseréjét. Szekszárd

Belvárosi templom felújítása: A templom felújítása során sor kerül a homlokzat, a
nyílászárók felújítására, a kőfelületek és kőkeretek átcsiszolására, újra gyártására, a  templom déli főlépcsőjének újra gyártására, a toronysisak felújítására, javítására, a faanyagok védelmi réteggel való bevonására. A templomtérben található leromlott állapotú freskók restaurálása is a projekt részét képezi.

Szekszárdi Remete kápolna felújítása: A kápolna külsőleg, belsőleg egyaránt megújul. Sor kerül a külső oltár nézőterének átépítésére, az oltárépítmény átfestésére, szerelhető padsorok beépítésére. A templom freskói restaurálásra kerülnek).
Vallásturisztikai fejlesztésről lévén szó a projekt magába foglalja vizuális megjelenítők, interaktív élményeket adó elektronikus eszközök, illetve a fenntartás és üzemeltetés eszközeinek beszerzését is.

A Szent Vér Kegyhelyeket Európa-szerte nagy érdeklődés övezi, különös tekintettel a vallási turisztikai céllal a helyszínre érkezők között. A 2011 áprilisában felszentelt Dr. Udvardy György megyéspüspök felismerve a lelki, vallási hely hiánypótlóan fontos szerepét, újra indította a kegyhelyre irányuló gyalogos zarándoklat évszázados hagyományát. Azért is vált sürgetővé a projekthelyszínek állapotának orvoslása, hiszen egyre fokozódó figyelem és érdeklődés irányul a kegyhelyre és a gyalogos zarándoklatok kiindulópontjaira, állomásaira.

A projekt kivitelezési munkálatai még 2017-ben elkezdődnek. A teljes fejlesztés várhatóan 2019-ben zárul.

Forrás: PEM