Továbbra is százmilliókkal tartozik a Zsolnay Zrt., csak most a többségi tulajdonosnak, Bachar Najarinak

2016. szeptember 29. csütörtök 14:03

Továbbra is százmilliókkal tartozik a Zsolnay Zrt., csak most a többségi tulajdonosnak, Bachar Najarinak

Minden bizonnyal Buda egyik legelegánsabb részén található háromszintes villája - amelynek helyén egykor Simándy József operaénekes háza állt - eladásából fizethette ki Bachar Najari a Zsolnay Zrt. több százmilliós tartozását a nyáron. Szakértők szerint Najari tagi kölcsönt nyújthatott a zrt.-nek, amit természetesen a cégnek vissza kell fizetnie - akár tárgyi eszközök átadásával. Ez azt jelenti, hogy a zrt.-nek most is tetemes a tartozása. 

Egyelőre elvonultak a baljós fellegek a Zsolnay Zrt. feje fölül, miután a társaság többségi tulajdonosa, Bachar Najari a nyáron kifizette a zrt. teljes lejárt tartozását.
„Az elmúlt időszakban majdnem 600 millió forintot fizettem be annak érdekében, hogy a Zsolnay-gyár ne menjen tönkre, ne számolják fel" - ezzel a felütéssel kezdte július 20-án tartott budapesti sajtótájékoztatóját Bachar Najari.

A június végén esedékessé vált 91 millió forintos helyiadó-tartozásukat Najari a saját vagyonából befizette a pécsi önkormányzat számlájára, a West Hungária Bau (WHB) által követelt több mint 400 millió forintot pedig ügyvédi letétbe helyezték.

Az igazgatóság elnöke, Cséplő Petra ugyanezen az eseményen azt hangsúlyozta, az elmúlt húsz év valamennyi adósságát végül - hiába nem ő idézte azt elő - egyetlen ember, Bachar Najari fizette ki magánvagyonából, amely technikai és jogi szempontból is teljesen rendben van. Ennek köszönhetőn a cégnek nincs egyetlen forint lejárt tartozása sem.

Utánajártunk, honnan teremthette elő a szír származású üzletember ezt a hatalmas összeget.

Feltehetően Buda legelegánsabb villanegyedében található háromszintes palotája eladásából jöhetett össze a pénz nagy része.

A bárki számára hozzáférhető tulajdoni lap tanúsága szerint a Mártonhegyi úton található ingatlant, amely korábban a világhírű operaénekes, a Bánk bán Hazám, hazám áriájának feledhetetlen előadója, Simándy Józsefé volt, a művész örököseitől vásárolta meg Najari 2011-ben.

Az operaénekes emlékére állított tábla ma már nem látható. 

Már 2011-ben elkezdődtek a munkálatok.

Ezt követően húzták fel a telekre a háromszintes palotát, aminek a piaci értéke több százmillió forint.

Idén nyáron Najari eladta, az ingatlant egy libanoni származású üzletember vette meg. (Az ő cégcsoportja egyébként ma az ország egyik legnagyobb sajtgyártója és élelmiszer-exportőre.)

Cégjogilag szakértők szerint a házért kapott (vagy a máshonnan származó, de Najari magántulajdonából érkező) pénz tagi kölcsön formájában kerülhetett be a Zsolnay Zrt. kasszájába, amiről elvileg kölcsönszerződést is készítettek.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Zsolnaynak ma is ugyanakkora a tartozása, mint korábban (vagy több, mert a kölcsön után kamatot is kiköthettek, ha akartak) csak éppen nem bankok és az önkormányzat a hitelező, hanem a többségi tulajdonos.

Továbbá az is igen lényeges körülmény lehet a későbbiek során, hogy a tagi kölcsönt akár tárgyi eszközök (a cég tulajdonában lévő dolgok, ingatlanok) átadásával is ki lehet egyenlíteni.

M. B.