Több pécsi rádiós frekvencia is gazdára vár: hamarosan itt is hallható lesz a Lánchíd Rádió?

2013. január 24. csütörtök 21:27

Több pécsi rádiós frekvencia is gazdára vár: hamarosan itt is hallható lesz a Lánchíd Rádió?

Még mindig nem döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa több pécsi frekvencia pályáztatásával kapcsolatban. Jelenleg ideiglenes engedéllyel működik a Rádió 1, míg a Remény Rádió Kft. által üzemeltetett Rádió Aktív Pécs 94,6 MHz-es frekvenciájáról sem született végleges határozat. Úgy tudjuk, nem kizárt, hogy hamarosan Pécsett is hallható lesz a Magyar Nemzet-csoporthoz tartozó Lánchíd Rádió.

November elejétől Budapest helyett pécsi központtal készíti helyi adásait a Rádió1, miután elveszítette fővárosi frekvenciahasználati jogát. Iparági pletykák szerint erre - mármint a megszűnésre - Pécsett is sor kerülhet, információink szerint azonban jelenleg nagyobb az esélye annak, hogy a Rádió1 újra frekvenciát kap a baranyai megyeszékhelyen.

- Most Pécsett készítjük az országos 24 órás adást, illetve csak húsz órát, hiszen a többi helyi adó helyben hozzáteszi a számára megmaradó négy órát. A pécsi adást kivettük az országos hálózatból, így itt saját 24 órás adást sugárzunk - közölte Fodor József, a Rádió1 ügyvezetője.

A csatorna január 26-ig ideiglenes engedéllyel működik, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa még nem hozott végleges döntést a frekvenciára kiírt pályázattal kapcsolatban.

Szintén nincs döntés a De Blasio Antonio volt EP-képviselő által irányított Rádió Aktív Pécs által használt 94,6 MHz-es frekvenciáról, de elkelhet az egykor a város és a TIT által indított Mediterrán Rádió 101,2-es frekvencia is. 

A két sávra hárman is esélyesek: a Rádió Aktív mellett egy katolikus rádió és a Lánchíd Rádiót tulajdonló cég is befutó lehet. A Lánchíd pécsi megjelenése már csak azért sem lenne meglepő, mert az adó az elmúlt években több vidéki frekvenciát is elnyert. Tavaly január közepe óta például a korábban a Tenkes Rádió által használt villányi 100,9 MHz-es sávon is hallható, azaz Baranya egy részén már foghatók műsorai, potenciálisan mintegy negyvenezer hallgató számára.

Képünk a Rádió Aktív stúdiójában készült 2010-ben.


H. L. B. - Fotó: Kováts Judit