Pályáztatja az NMHH a Rádió 1 pécsi frekvenciáját

2012. április 03. kedd 15:38

Egy budapesti kereskedelmi és két közösségi frekvencia, valamint egy pécsi és egy győri kereskedelmi rádiós frekvencia pályáztatását kezdte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A médiatanács pályázattervezetében - amelyen még módosíthat a testület - a jelenleg az InfoRádió által használt 95,8 MHz-es budapesti körzeti kereskedelmi frekvencia 77 millió 21 ezer forint plusz áfa éves médiaszolgáltatási alapdíjjal szerepel. A frekvencia 2,6 millió emberhez jut el. A tervezet szerint a pályázatokat - a korábban meghirdetett budapesti kereskedelmi frekvenciákkal, vagyis a 89,5, a 95,3, valamint a 103,9 MHz-es kereskedelmi csatornák pályázataival megegyező értékelési szempontok alapján bírálja el a testület.

Az NMHH szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a frekvenciapályázat tervezetéről április 17-én tart közmeghallgatást a médiatanács.

A médiatanács szintén pályázattervezetet tett közzé az 1,85 millió embert elérő budapesti 88,1 MHz-es közösségi frekvenciára, és ugyancsak közösségi frekvenciaként van feltüntetve egy másik tervezetben a 926 ezer embert elérő budapesti 98,0 MHz-es frekvencia (itt jelenleg a Civil Rádió működik).

E két frekvenciára pályázóknak speciális karakterisztikájú műsort kell vállalniuk, és a közösségi médiaszolgáltatóknak nem kell médiaszolgáltatási díjat fizetniük.  

A győri 96,4 MHz-es kereskedelmi frekvencia - amely 113 ezer emberhez jut el - pályázattervezetében 3 millió 138 ezer forint plusz áfa éves médiaszolgáltatási alapdíjjal szerepel, míg a pécsi, 90,6 MHz-es (jelenleg a Rádió 1 szól rajta - a szerk.), 91 ezer emberhez eljutó kereskedelmi frekvencia éves alapdíja 2 millió 265 ezer forint.

A pályázattervezetek közzététele után a médiatanács közmeghallgatást tart, amelyen minden érintett elmondhatja véleményét. A pályázatokat ez után véglegesíti a testület.

(mti)