Még hónapokig egészen biztosan szól a Rádió 1 Pécsett – ketten pályáznak a frekvenciára

2012. augusztus 24. péntek 16:35

Még hónapokig egészen biztosan szól a Rádió 1 Pécsett – ketten pályáznak a frekvenciára

Két cég nyújtott be pályázatot a pécsi 90.6 MHz-es frekvencia használatára - tudtuk meg a Médiahatóságtól. A hullámhosszon jelenleg a Rádió 1 hallható, az adót üzemeltető pécsi székhelyű Mambó Kft. pedig folytatná is a műsorszórást. Feltéve persze, ha nem a csomádi Füleky Rádió Kft. lesz a befutó a pályázaton. A döntéssel akár az év végét is megvárhatják.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa május 17-én írt ki pályázatot a Pécsett fogható 90.6 MHz-es frekvenciára. Sokáig kérdéses volt, hogy a budapesti hullámhosszát nemrég elvesztő Rádió 1 egyáltalán harcba száll-e a folytatásért, ám a helyi állomást működtető Mambó Rádió Kft. végül beadta a pályázati anyagát.

Az egykori Mediterrán helyén marad a sercegés?

Szerettük volna megtudni, mi lesz a sorsa az egykor a Mediterrán Rádiónak helyt adó 101.2 MHz-nek, ám az NMHH hatóság erre vonatkozó, kérésüknek megfelelően írásban feltett kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. A frekvencián tavaly február óta csak sercegés hallható és információink szerint a közeljövőben aligha változik a helyzet.

- A meghirdetett rádiós frekvenciára a beadási napon két pályázati ajánlatot nyújtottak be - tudtuk meg Berényi Dianától, az NMHH Szóvivői Iroda munkatársától. Tájékoztatása szerint a két vállalkozás a pécsi székhelyű Mambó Rádió Kft., illetve a csomádi (Pest megye) központtal működő Füleky Rádió Kft. (Utóbbi vállalkozás üzemelteti a Rádió 1-hez hasonlóan elsősorban a fiatalokat pörgős zenével megcélzó Rise FM-et - a szerk.) Hogy ki használhatja évi 2,3 millió forint plusz ÁFÁ-ért a hullámhosszt, a legoptimálisabb esetben is csak ősz végén derül ki.

- Először alaki és formai értékelés következik, majd a nyilvántartásba került pályázatok tartalmi értékelése következik, az érdemi értékelésre pedig csak ezután kerülhet sor - vázolta az eljárás menetét Berényi Diána.

A nyertessé nyilvánított pályázóval aztán a Médiatanács hatósági eljárást indít, ennek ügyintézési határideje a médiatörvény alapján negyvenöt nap.

- A pályázati eljárás összességében több hónapig is eltarthat, így a kérdéses frekvencián a Médiatanács várhatóan idén ősszel vagy télen hirdet eredményt - mondta.

Így tehát a nagyjából 91 ezer lakos számára elérhető frekvencián jó eséllyel év végéig a jelenlegi feltételek mellett működhet a Rádió 1. Sőt, a rádiós berkekben arról szólnak a hírek, a budapesti adás megszűnésével még jól is járhat a Mambó, hiszen a tervek szerint a médium központját Pécsre helyezik át. Korábban lapunknak Fodor József, a Mambó Kft. ügyvezetője is megerősítette az értesülést, ezért kíváncsiak voltunk, az ügyben történt-e előrelépés, ám a cégvezetőt többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérnünk.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva