A pécsi Rádió 1-nél most bármi megtörténhet: meg is szűnhet, de akár központi stúdió is lehet belőle

2012. május 11. péntek 19:02

A pécsi Rádió 1-nél most bármi megtörténhet: meg is szűnhet, de akár központi stúdió is lehet belőle

Több más mellett egy pécsi kereskedelmi rádiós frekvencia pályáztatásáról döntött a közelmúltban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A jelenleg a Rádió 1 által használt 90,6 MHz-es frekvencia éves alapdíját 2 millió 265 ezer forintban határozták meg. A médiatanács a pályázattervezetek közzététele után közmeghallgatást tart, amelyen az érintettek elmondhatják véleményüket.

Jelenleg még a Rádió 1 műsora hallható Pécsett (potenciálisan mintegy 91 ezer ember számára) a 90,6 MHz-es frekvencián, ám lehet, hogy a közeljövőben megváltozik a helyzet, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa ugyanis pályázatot hirdetett erre a sávra (is). A pályázók nemsokára a tanács előtt mondhatják el észrevételeiket a kiírással kapcsolatban, a pályázattervezeteket a meghallgatás után véglegesíti a hatóság.

Fodor József, a Rádió 1 Pécs ügyvezetője megkeresésünkre azt mondta, az általános pályázati feltételek alapján az NMMH bármikor dönthet úgy, hogy az eljárást leállítja, tehát még az sem biztos, hogy kiírja a pályázatot.

- Még csak a felhívástervezetet tették közzé, arról még nem érdemes beszélni, hogy ki pályázik a frekvenciára és ki nem. Amikor a hatóság véglegesíti a pályázatot, mi is eldöntjük, hogy mi lesz a következő lépés - mondta a szakember.

Mivel a Rádió 1 budapesti frekvenciáját már más használja (azaz a pályáztatás során azt a cég elveszítette), egyelőre kérdésesnek tűnik a fiatalok körében igen kedvelt  pécsi zenerádió sorsa is.

De még az is lehet, hogy a fővárosból történő kiszorulás végül kedvező lesz Pécsnek.

Úgy tudni ugyanis, tárgyalások kezdődtek arról, hogy esetleg itt alakítanák ki a rádió régiós, sőt akár országos központját. Fodor megerősítette az információt.

- Igen, szó van arról, hogy egy ilyen központot hoznánk létre Pécsett, bár ez még nem végleges álláspont. A régiós centrum kialakítása mindemellett nagyon valószínű - mondta az ügyvezető, aki szerint erősíteni szeretnék a rádió helyi jellegét is.

- Ennek jeleként 24 órás helyi adást indítanánk, ami sokkal kompatibilisebb lenne a pécsi igényekkel, a helyi közszolgálati és közösségi feladatokkal, tehát nem a jelenlegi hálózatos megoldást választanánk hosszabb távon.

Baranyában egyébként idén január közepén indult el a korábban a Tenkes Rádiói által használt villányi 100,9 MHz-es sávon a Lánchíd Rádió sugárzása, amely így a siklósi kistérségben is elérhetővé vált. A megyében ezáltal mintegy 40 000 ember hallgathatja a nemzeti oldalnak szóló hír- és közéleti rádió adását, miután a médiatanács rábólintott hálózatba-kapcsolódási kérelmükre.

Archív képünk egy pécsi helyi rádió stúdiójában készült.


H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva