Több mint hárommilliárd forintból épülhet meg a két új pécsi tűzoltólaktanya

2018. április 24. kedd 09:01

Több mint hárommilliárd forintból épülhet meg a két új pécsi tűzoltólaktanya

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövő év második felére két teljesen új tűzoltólaktanya segíti a pécsi lánglovagok munkáját. A kicsivel több mint hárommilliárd forintos uniós támogatásból megvalósuló két beruházás a remények szerint egyszerre készülhet el.


Amint arról már korábban lapunk is beszámolt, Pécsett két új tűzoltólaktanya is épül a közeljövőben. Amint azt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól megtudtuk, az úgynevezett Pécs I. laktanyát az Engel János úton található jelenlegi laktanya mellett építik fel. A kiviteli tervek már elkészültek, jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik, annak lezárultával kerül sor az EU-s közbeszerzési eljárásra, amely optimális esetben a jövő év első negyedévére lezárulhat, így akkor megindulhatnak a kivitelezési munkálatok.

 

 


Az épület 6377 négyzetméteres lesz, és 10 tűzoltóautó befogadására lesz alkalmas. A jelenlegi laktanyát az utcaszintig visszabontják, a megmaradó szintet pedig felújítják. Itt megmarad a 8 szerállás, vagyis összesen 18 szerállása lesz az új pécsi laktanyának, ami egy mosórészleggel is kiegészül. A beavatkozó tűzoltók mellett itt kap helyet a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is, a szervezet egy korszerű, négyszintes, 230 ember befogadására alkalmas épületben kap új otthont.

A Tüzér utca 30. alatt húzzák fel a kertvárosi kaszárnyát. A Pécs II. nevű komplexumban kap majd helyet a hatósági és megelőzési, szolgálatszervezési és logisztikai feladatot ellátó katasztrófavédelmi kirendeltség is. Jelenleg a földterület átadásáról szóló szerződéskötés zajlik. Idén január 7-én megszületett a jogerős építési engedély, így a kiviteli tervek véglegesítése folyik. A szükséges engedélyezési eljárások lezárultát követően kerülhet sor a közbeszerzési eljárás lefolytatására, majd a kivitelezésre. Optimális esetben a jövő év második negyedévében kezdődhet meg az építkezés.

 


 

A hárommilliárd forintból nem csupán az infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor, hanem jut belőle a bútorok és az informatikai eszközpark beszerzésére is.

Mint megtudtuk, a kertvárosi laktanya jelentős segítséget nyújt majd a város tűzvédelmi feladatainak megfelelő ellátásában, hiszen az egységek gyorsabban érhetnek el a kertvárosi és az uránvárosi városrészben keletkező káreseményekhez. A rövidebb vonulási idő akár életek megmentésében is nagy szerepet játszhat.

A kertvárosi kaszárnya 1642 négyzetméter alapterületű. Négy szerállást kap, három szinten összesen 86 ember befogadására lesz alkalmas.

 


 

A katasztrófavédelem célja, hogy a két pécsi laktanya lehetőleg egyszerre épüljön meg.

Címlapképünkön az Engel János utcában található laktanya látható, jelenlegi állapotában.

 

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)