Tíz napig újra Pécsett a magyar színházi világ - VIDEÓ - KÉPGALÉRIA

2013. június 06. csütörtök 16:59

Tíz napig újra Pécsett a magyar színházi világ - VIDEÓ - KÉPGALÉRIA

Megkezdődött a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A több mint százötven programot felvonultató tíznapos fesztivál megnyitóján Halász János kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a magyar színházi világ biztonságban van.

Halász János szavai szerint 2008-ban az előadó-művészeti törvény elfogadásával és későbbi módosításával létrejött struktúra ma is biztosítja a magyar színjátszás intézményi kereteit.

Kitért arra, hogy megszülettek a nemzeti intézmények, az előadó-művészeti szervezetek pedig tavaly 10 milliárd forint társaságiadó-kedvezményt tudtak igénybe venni, ebből 6 milliárd forint támogatás a magyar színházi világnak jutott.

TEKINTSE MEG A MEGNYITÓRÓL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára úgy vélte, a biztonsághoz szükség van arra is, hogy a különböző műhelyek kapcsolatot teremtsenek, együttműködjenek. Jó példa erre a POSZT, amelynek hátterében működtetőként a két nagy szakmai szervezet, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság áll - mondta.

Az egyik belvárosi hotelban tartott hivatalos megnyitót követően jelmezbe öltözött színészek a Pécsi Nemzeti Színház elé húzták a Bodrogi Gyulát szállító ekhós szekeret.

"Én még ilyen ekhós szekéren életemben nem utaztam. Csodálatos! Ahogy ez ráz!" - mondta a találkozó díszvendége, a nemzet színésze az ünneplő tömegnek, amikor a térre ért. Bodrogi Gyula köszöntőjében arra kérte az egybegyűlteket, nézzenek az égre és mondják ki egyszerre a száz évvel ezelőtt született Gobbi Hilda nevét.

TEKINTSE MEG A MEGNYITÓRÓL KÉSZÜLT VIDEÓNKAT!Az idei POSZT díjaiért hat vidéki, négy fővárosi és két határon túli előadás verseng. A szakmai zsűrit Dobák Lívia dramaturg, Füzér Anni tervező, Gyöngyössy Katalin színész, Jászay Tamás kritikus, Nagy Viktor rendező, Zalán Tibor drámaíró és Pawel Szkotak, a poznani színház művésze, rendezője alkotja.

A látogatókat a versenydarabokon kívül 29 helyszínen 148 úgynevezett off-programra várják. Az érdeklődés nagy, a belépők döntő többsége elfogyott.

A POSZT a nézőtereken kívül is számtalan rendezvényt kínál a látogatók számára. Megnyílt a pécsiek és a turisták körében népszerű Sétatér fesztivál, kiállítással, városi sétával, barangolással emlékeznek a 100 évvel ezelőtt született pécsi kötődésű Weöres Sándor íróra, költőre, tárlattal tisztelegnek Gobbi Hilda és Kaszás Attila színművész emléke előtt.

A Művészetek és Irodalom Házában felolvasórendezvényeket, szakmai fórumokat, a Jókai téren utcaszínházi előadásokat, gyerekfoglalkozásokat, kézműves vásárt szerveznek.

A találkozó programjainak fontos helyszíne lesz a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított Zsolnay-negyed, ahol a Janus Egyetemi Színház és mások mellett a Bóbita Bábszínház tagjai is kiveszik a részüket a közönség szórakoztatásából.

Az idei fesztiválon a versenydarabokból húsz előadást tartanak, amelyek időtartama összesen 51,5 óra. A mostanit is számolva a POSZT eddigi versenyprogramjaiban 52 színház társulata szerepelt, a legtöbb díjat, harmincat a fővárosi Katona József Színház és annak művészei kapták. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tíznapos találkozó mintegy 50 ezer látogatót vonz, és nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a pécsi szállodák és éttermek is megtelnek vendégekkel.


Kapcsolódó galéria

Elkezdődött a XIII. POSzT Elkezdődött a XIII. POSzT

EQM - MTI - Fotó: Dittrich Éva - Videó: Hamerli Endre