Teljesen megújulhat a Béke park: kutyafuttató és játszótér építése szerepel a tervek között

2019. április 15. hétfő 12:34

Teljesen megújulhat a Béke park: kutyafuttató és játszótér építése szerepel a tervek között

Rá sem lehet majd ismerni a Kovácstelep mellett található Béke parkra, ahol jelentős fejlesztés indulhat a közeljövőben. A beruházás során játszóteret és kutyafuttatót alakítanak ki, valamint a növényzetet is megújítják mintegy 17 ezer négyzetméteren. A munkálatokkal jövő nyáron végezhetnek.


Mint azt Hoppál Péter, a terület országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, a környéken élők régi vágya, hogy a Béke parkban fejlesztések induljanak. Megtudtuk, a nemzeti oldal politikusa kezdeményezte a nyugati városrész legnagyobb közösségi terének megújítását, ebben pedig az önkormányzat vezetése is partner volt.

Hoppál Péter szimbolikus beruházásnak tekinti a Kovácstelep szomszédságában található Béke park fejlesztését, amely szerinte jól illeszkedik a nyugati városrész megújításának programjába. Emlékeztetett, a környéken komoly csapadékvizes fejlesztések zajlottak, járdákat újítottak meg, valamint nemrég átadták a jelentős rekonstrukción átesett uránvárosi Hajnóczy utcai piacot és annak környékét.

Decsi István alpolgármester érdeklődésünkre közölte: a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület - amelynek az önkormányzat az alapítója - egy pályázat keretében elkészítette a közösségfejlesztést is magában foglaló stratégiát, majd az ezzel kapcsolatos felhívást is közzétette. Ennek köszönhetően nyílik lehetőség infrastrukturális fejlesztések megvalósítására, a pécsi önkormányzat pedig a Béke park felújítására pályázik, ha a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság a csütörtöki ülésen rábólint a tervezetre.

Az elképzelések összesen bruttó húszmillió forintos beruházásról szólnak, amelyből az építéshez kapcsolódó költségek nagyjából 18,4 millió forintot tesznek ki. A terv három nagy részre osztható: kutyafuttató, illetve játszótér kialakítására, valamint növényesítésre. Decsi István kiemelte: a tervezésben részt vettek a Pécsi Tudományegyetem szakemberei is.

Ami a konkrétumokat illeti: a Tesco mögötti részen egy ezer négyzetméter nagyságú játszóteret építenének. A kialakítás természetesen a legszigorúbb biztonsági előírások alapján történne, és örvendetes, hogy gondolnak a fogyatékkal élőkre is, hiszen akadálymentesített hintát is kihelyeznének.

Mivel a Béke park a kutyások között is nagy népszerűségnek örvend, ezért sikerese pályázat esetén a négylábúak számára külön elkerített területet jelölnek ki. A tervek alapján az összesen 2620 négyzetméter nagyságú kutyafuttató két részből áll majd.

Nem elhanyagolható része a fejlesztésnek, hogy várhatóan mintegy 17 ezer négyzetméteren ültetnek növényeket, illetve pótolják a gyepet a kiégett füves részeken.

A beruházás - amelynek lebonyolítását a Pécsi Városfejlesztési Zrt. láthatja el - jövő év nyarán érhet véget. Az építkezés a városnak egy fillérjébe sem kerülne, azt teljes egészében támogatásból finanszírozhatják.


Képünkön: a Béke parkot a kutyások is kedvelik. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva