Teljes útzár jön csütörtöktől a Szigeti út egy részén, a buszok is másképp járnak

2023. március 22. szerda 15:17

Teljes útzár jön csütörtöktől a Szigeti út egy részén, a buszok is másképp járnak

Folytatódik a nyugati kerékpárút építése a Szigeti úton. Ezzel párhuzamosan megújul a Szigeti út- Tüzér utca csomópontjának burkolata, forgalomirányító jelzőlámpa épül a Honvéd utcánál és több buszmegállót is felújítanak. A munkálatok miatt március 20-ától várhatóan augusztus végéig ideiglenes forgalmi rend lép életbe a környéken, közölte az önkormányzat.

 

2023. március közepétől kezdődően Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata jelentős infrastrukturális fejlesztésbe kezd a kerékpáros közlekedés és a közösségi közlekedésfejlesztése érdekében.

A 2021-ben zárult Nyugati városrészi kerékpárút fejlesztés folytatásaként 600 m hosszon újabb irányhelyes kerékpárút/sáv épül a Szigeti úton.A kerékpáros létesítményfejlesztés forgalmi rend változással jár.

A kivitelezés ideje alatt az alábbi forgalmi rend lesz érvényben a fejlesztéssel érintett útszakaszon:

2023. március 20. - március 22. között

• Az ideiglenes forgalmi rend kialakításához szükséges táblázásokat és burkolati jelek felfestését végzi el a Vállalkozó.
• Megkezdődik az ideiglenes buszmegállók kiépítése.
• Megtörténik a gyalogos forgalomtól elzárt területek elkordonozása.

2023. március 23. - június 20. között

• Az Erkel Ferenc utca és a Huszár utca között lezárják a Szigeti utat (kivéve a helyi közlekedésű autóbuszok és taxik számára, amelyek váltakozó irányban, jelzőlámpás irányítás mellett közlekedhetnek).
• A Hungária út felől érkezőknek a Rókus utcánál el kell kanyarodni északi irányba, a tovább haladás csak a Váci Mihály utca felé a célforgalomnak és a töltőállomást használóknak lehetséges.
• A Szigeti úton a töltőállomás bejárata után kizárólag buszok és taxik közlekedhetnek.
• A Honvéd utca Váci Mihály utcától délre eső szakasza zsákutca lesz.
• A Huszár utca egyirányúvá válik a 31-es számtól észak felé.
• Az Erkel Ferenc utcában északi, a Lázár Vilmos utcában déli irányba egyirányú forgalmi rendet vezetnek be.A terelőútra "tehergépkocsival behajtani tilos" táblát helyeznek ki.
• A Szigeti úton a Rókus sétánynál található gyalogos átkelőhelyet ideiglenesen megszüntetik.
• A Hungária utcából balra,a Madách Imre utcára való kanyarodás engedélyezett lesz, amely miatt a kerülőútként használható Madách Imre utcában a parkolás tiltottá válik.
• A Megyeri tér és a 6-os számú főút csomópontban a keleti oldali gyalogos átkelőhelyet ideiglenesen megszüntetik a kereszteződés nagyobb forgalomáteresztő képessége érdekében.
• A helyi közlekedésű autóbuszok Egyetemváros elnevezésű autóbusz megállóhelyeit a 2, 2A, 55 és 102-es jelzésű járatok tekintetében ideiglenesen áthelyezik a Tüzér utcába.
• Az Uránváros irányú 26, 27, 27Y, 28, 28A és 28Y jelzésű járatok számára ideiglenes buszmegállót alakítanak ki a Szigeti úton a Kürt utca előtti szakaszon.
• Az útszakaszon Uránváros irányából az érintett (25, 26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Y, 29 jelzésű) autóbuszok a 6-os számú főúton érik el az Egyetemváros ideiglenes megállót, így a Szántó Kovács János utcai és a Gyümölcs utcai megállóhelyeket ideiglenesen használaton kívülre helyezik.


2023. június 20. - augusztus 31. között

A forgalmi rend a következőkben változik a 2023. március 23. - június 20. időszakhoz képest:
• A Belváros irányából érintett (26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Yjelzésű) autóbuszok az Egyetemváros ideiglenes megállót követően a 6-os számú főúton haladnak tovább, így a Gyümölcs utcai és Szántó Kovács János utcai megállóhelyeket ideiglenesen használaton kívülre helyezik.

A fenti intézkedésekkel a Szigeti út lezárt szakasza nyugat felől a Kürt utca - Lázár Vilmos/Erkel Ferenc utca - Tüzér utca útvonalon, kelet felől a 6-os út - Madách Imre utca - Hungária utca - Szigeti út - Rókus utca útvonalon kerülhető el. Ellenkező irányban a Rókus utca - Szigeti út - Hungária utca - Madách Imre utca - Megyeri tér - 6-os út útvonalon.

A kivitelezés teljes időszakában a gyalogos közlekedés feltételei biztosítottak lesznek, a lezárt területre a rendőrség, a mentők, a tűzoltók ki- és bejutása, illetve a közműszolgáltatók, hulladékszállítók közlekedése egyformán engedélyezett lesz.

A lezárt területen kerékpárral közlekedni a jelzőlámpás irányítás rövid fázisidejére való tekintettel nem lehet. Kerékpárral kerülőút használata javasolt, vagy a Szigeti út északi oldalán a kerékpárról leszállva lehet majd közlekedni.
Felhívjuk a tisztelt pécsi lakosok figyelmét, hogy a fent említett kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan víziközmű-hálózat fejlesztés zajlik lezárásokkal, forgalomkorlátozásokkal, így erre az útvonaltervezésnél legyenek figyelemmel.

• teljes útlezárás mellett dolgoznak a Petőfi utcában a Nagyvárad utca és a József Attila utca között;

• teljes útlezárás lesz

o 2023. április 3. és 2023. május 19. között a József Attila utca és Erreth Lajos utca között,

o 2023. május 22. és 2023. július 7. között az Erreth Lajos utca és a Hungária utca között;

o 2023. július 10. és 2023. augusztus 29. között a Garay utca és a Hungária utca között;

• jelzőlámpás irányítás váltakozó irányú forgalommal 2023. augusztus 30. és 2023. október 13. között a Petőfi utca 17. és a Petőfi utca 3. szám között (az Őz utca és a Kodály Zoltán utcai körforgalom között)

• a Verseny utcában helyenként pontszerű lezárásokkal a szennyvízvezetékek cseréjét végzik a Verseny utca 13. előtt, a PVSK pályával szemközti garázssornál induló felújítás többnyire zöldterületen zajlik és az érintett oldali járdák lezárásával jár;

• 2023. március 6. napjától az Acsády utca egyirányú szakaszának észak-déli irányú ágában megkezdődnek a szennyvízépítési munkák, amelynek következtésben a tízemeletes társasházak szennyvízbekötés cseréjének munkálatai valósulnak meg.

Addigra a Stadion utcától északra a lezárás feloldják, így az Acsády utca északi része délről megközelíthetővé válik.

• március 8-tól a Faiskola utcában pontszerű lezárás lesz a Tüskésréti tó irányába.

 

Forrás: Pécs önkormányzata