Tart a szüret Villányban, az országos átlagnál többet fizetnek idén is a szőlőért

2016. október 10. hétfő 10:29

Tart a szüret Villányban, az országos átlagnál többet fizetnek idén is a szőlőért

110 és kétszáz forint között alakul idén a szőlő kilogrammonkénti felvásárlási ára Villányban, ahol ezekben a napokban a szüret felénél tartanak. 

A villányi borvidéken a szüreti munkák felénél tartanak: október 20-a után kezdődik a merlot, a syrah és a kékfrankos fajták szedése.

Az idei év alkalmas prémiumborok készítésére - tájékoztatott Bock József borász, aki a termésmennyiséget jónak, a szőlő minőségét pedig nagyon jónak értékelte.

Elmondása szerint nettó 110-120 forinttól 200-ig alakul idén a szőlő kilónkénti felvásárlási ára. A borász megjegyezte, hogy a felvásárlók az országos átlagárnál hagyományosan többet fizetnek a villányi szőlőért.

Az árat a szőlőfajta, a cukorfok, illetve a termőterület is befolyásolja - tette hozzá a 75 hektár saját területen gazdálkodó, felerészben felvásárolt szőlőből évente 800 ezer-egymillió palack bort előállító borászat vezetője.

A 30 hektár saját szőlőterülettel bíró Gere Tamás és Zsolt Pincészet idén összesen 20 hektárról vásárol olaszrizling, portugieser és rosé alapborok előállításához termést Gere Zsolt borász az MTI-nek elmondta, hogy az évente több mint 300 ezer palackot értékesítő pincészet évek óta 150 forintos fix árért veszi át a szőlő kilóját, függetlenül annak mustfokától.

MTI