Tánccal szabadítaná ki Hernesz Adrienn a mai világ börtönéből a gyerekeket

2018. november 18. vasárnap 10:49

Tánccal szabadítaná ki Hernesz Adrienn a mai világ börtönéből a gyerekeket

A legfontosabb küldetésünk, hogy a táncon keresztül kiszabadítsuk a mostani gyerekeket abból a börtönből, amit a mai világ kényszerít rájuk - vallja Hernesz Adrienn, a pécsi T. A. L. L. SZ. fája egyesület alapító-vezetője. 

 

- Nem megszokott név egy tánciskolának, mit rövidít?

- A tánc, az akrobatika, a légzés, a lélek és a szabadság kezdőbetűiből alkottuk meg nevünket, de az első két betű nálam megfeleltethető a tiszteletnek és az alázatnak is.

- Miért pont ezekre az értékekre fókuszál?

- Véleményem szerint épp ezek az értékek hiányoznak a mostani gyerekekből, de azt is hangsúlyoznom kell, hogy nem az ő hibájukból, a rohanó világ, a fogyasztói társadalom ezeket meg se mutatja nekik. Szabadság helyett elvárásokat kapnak, tisztelet helyett ego játszik szerepet, és az alázatot, mint olyat, csak nagyon kevesen ismerik.

- A tánc miként segít ezen értékek átadásában?

- Mivel az elvárások miatt a gyerekek, mondhatni szabványba vannak beskatulyázva, a táncon keresztül lehet megmutatni nekik, előhozni belőlük, hogy kicsodák is ők valójában. A tánc kiszabadítja őket abból a börtönből, amit a mai világ kényszerít rájuk.

- Ezek szerint nem profi táncosok nevelése a cél?

- Elsősorban a gyerekek művészet iránt fogékony lélekrészét kezdjük el dolgoztatni. Ugyanakkor a táncot lehet és kell is sportként művelni, ami egyszerre tanítja a gyerekeket az egymás iránti, a csapat és az emberek iránti tiszteletre és alázatra is.

Névjegy:

Hernesz Adrienn 1984-ben született Pécsett, 2004-ben végzett határrendészként, jelenleg gyermek mozgás-terapeutaként dolgozik. Négyéves kora óta táncol: az akrobatikus rock and roll, majd a modern tánc stílusában mélyedt el. Gyermekként és fiatalként több országos bajnokságot is megnyert. Gyermeke Tánja tizenhárom éves, párja Kerülő Gábor az Álmosvölgy lovasíjász és hagyományőrző egyesületet vezeti Pécsbagotán.

- Kemény, de fair oktató hírében áll.

- Ezt vállalom. Azért is szeretnek a lányok hozzánk járni, mert nálunk szabályok vannak, és ezektől biztonságban érzik magukat. Ez a keménység része, ugyanakkor nagyon igyekszem egyenes, méltányos és figyelmes lenni a tanítványaimmal.

- Kiket vár pontosan?

- Azoknak a szülőknek a gyermekeit várjuk nyolc éves kortól, akik segítséget kérnek és el is fogadnák azt, hogy ilyen módon egy kicsit tehermentesítsük a felnőtt élet gyerekneveléssel kapcsolatos részét. Nagyon fontos, hogy együtt tudjunk dolgozni a szülőkkel.

- Hogy néz ki ez a gyerekek szempontjából?

- A kezdő csoporttól indulnak, onnan egy éves munka után tudnak felkerülni a fellépő csoportban, majd további egy esztendő után versenyezhetnek. A legtöbb tanítványunknak mégsem az az álma, hogy táncos legyen. Azok is velünk vannak, akik nem szeretnének színpadra állni. Nekik a tánc mellett inkább a mentális értékek a fontosak. Azonban van keményen versenyző csoportunk is, ráadásul igen szép eredményeket érnek el.

- Konzekvensen többes számot használ. Kik segítik?

- A tánciskola működtetésében oroszlánszerepet vállal Sándor Diána építészmérnök barátnőm. Rezgés volt számomra, hogy együtt kell dolgozunk. Ő tervezi a koreográfiákat, szervezi a versenyeken való részvételt. Nagyon jól kiegészítjük egymást. Balatincz Miklós jógaterapautával pedig a mozgáson keresztüli gyógyítás a közös utunk.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva