Tamás Éva Játéktára: a koncertek mellett folytatnák a Pécsi Nénik - Bácsik sorozatot is

2018. január 20. szombat 12:00

Tamás Éva Játéktára: a koncertek mellett folytatnák a Pécsi Nénik - Bácsik sorozatot is

Mozgalmas évet zárt a Tamás Éva Játéktára zenekar, idén az új dalok mellett ismét lesznek családi napok is. A zenekarról és az idei tervekről Tamás Éva mesélt lapunknak.  

- Mikor és hogyan alakult meg a zenekar?

- A zenekar 2007 decemberében alakult, apropója pedig a kislányom megszületése volt. Gyerekműsorokkal már előtte is foglalkoztam, de ekkor volt időm tervezni és összeállítani az első műsort. Eleinte az egész egy önálló produkciónak indult, ezért is kapta a Tamás Éva Játéktára nevet. A zeneszerzésre kezdetben Bogárdi Alizt és Babarczi Bulcsút kértem fel.

- Milyen változásokon mentek keresztül?

- Nem telt el egy év, amikor megérkezett az első élőzenés felkérésünk, aminek nagyon örültem. Tulajdonképpen ekkor állt össze a zenekar. Néhány tagcsere után, már több mint öt éve vagyunk a mostani felállásban, Bogárdi Alizzal, Pozsgai Tamással és Baksa Péterrel.

- Mitől különleges az együttes?

- Izgalmas kutatómunkát végzünk: hogyan tehetjük interaktív koncertjeinket egyedivé, hogyan lesznek a dalok, megzenésített versek könnyen befogadhatóak.
A koncertek kézműves foglalkozásokkal és további programokkal hangszerbemutatókkal, versmegzenésítéssel, babafoglalkozásokkal egészülnek ki, így válnak családi programmá.

- Sok helyre mennek zenélni?

- Igen, rengeteg helyre hívnak minket országszerte. Egyre többet utazunk, évi 70-80 koncertünk van, nagyon élvezzük, és amíg csak tudjuk, örömmel fogadjuk a meghívásokat.

- Pécsett, a Zsolnay Negyeden belül milyen foglalkozásokat tartanak?

- Jelenleg kétféle programunk van, a Lépegetős zenebölcsi, illetve a Játéktár zeneovi. Mindkettő sikeres, nagyon szeretik a gyerekek és a szülők is. Ha bárki kedvet kapna, szívesen látjuk a foglalkozáson.

- A jövőre nézve vannak új terveik?

- Természetesen. A 2017-es év nagyon sűrű és eseménydús volt, hiszen a rengeteg koncert mellett csatlakoztunk a Vadonleső programhoz. Írtunk egy dalt az év emlőséről, a mogyorós peléről és a Természetvédelem Nagykövete címet érdemeltük ki. Volt nagyszabású jubileumi eseményünk, melyre megjelent új lemezünk és bemutattuk A Mikulás elveszett csengettyűje című koncertmesénket. Idén kicsit nyugodtabb évet tervezünk: örömmel folytatnánk a Pécsi Nénik - Bácsik sorozatot, ami egy városunkról szóló rendezvény, ahol a pécsi embereket mutatjuk be, generációkat hozunk össze. Ehhez azonban nagy szükségünk lenne támogatókra, hogy színvonalas programot és megfelelő marketinget tudjunk biztosítani az értékteremtő kezdeményezésnek. Emellett az új dalok folyamatosan készülnek, bár idén nem, de jövőre szeretnénk egy újabb lemezt is kiadni, illetve a családi napokat - közkívánatra - újból megszervezni.


Dal a mogyorós peléről:






 

Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva