Szorosabbra fűzi kapcsolatát a város és a PTE, Pécsett tartanák a végzett diákokat

2018. július 04. szerda 18:19

Szorosabbra fűzi kapcsolatát a város és a PTE, Pécsett tartanák a végzett diákokat

A pár napja hivatalba lépett Miseta Attila professzor, a PTE rektora és Hoppál Péter országgyűlési képviselő tartott közös sajtótájékoztatót szerdán annak kapcsán, hogy az eddigieknél is szorosabbra fűzik az együttműködést az egyetem és a város között. Operatív munkabizottság segít abban, hogy az iparfejlesztés, a sport és a végzett hallgatók munkába állása minden eddigieknél hatékonyabb legyen.

Jó kedélyű sajtótájékoztatón számolt be az egyetem rektora és Pécs országgyűlési képviselője arról, hogy miben látják a két fél közötti eddigi együttműködés hatékonyabbá tételét.

- Az eddigi tárgyalásaink során olyan új kapcsolódási pontokat találtunk, amelyek érdemben járulhatnak mind a város, mind az egyetem nagyobb léptékű fejlődéséhez. Eljött a valódi, érdemi, operatív együttműködés ideje - kezdett bele Hoppál Péter, hangsúlyozva, hogy a Dél-Dunántúl legnagyobb munkáltatója nélkül nincs esélye komoly szintű iparfejlesztésnek a városban.

A mostani megállapodás három fontos tényezője közül ez az ágazat az együttműködés egyik sarkalatos pontja. Az ipar- és szolgáltatás-fejlesztés érdekében új stratégia kidolgozását határozták el, amelyet egy újonnan létrehozandó operatív munkabizottság hajt végre a város és az egyetem delegáltjai jóvoltából.

A kooperáció második lényeges eleme a sport területét érinti. A honatya szerint jelenleg nagyon széttagolt mind a városi, mind az egyetemi sportklubok és -tevékenységek rendszere, ezért szükséges egy sport-szinergia program létrehozása az érintettek között az átláthatóbb és még eredményesebb működ(tet)és érdekében.

- Nagyon nagy kapacitások rejlenek a mélyben, amelyek jelenleg kioltják egymást. Ráadásul a fenntartás szempontjából nem éppen ideális képet mutatnak - fogalmazott, amihez a rektor hozzáfűzte, hogy nem csupán szép létesítményekre van szükség, hanem valódi fenntarthatóságra, amihez a város és az egyetem nagyobb mértékű áldozatvállalása szükséges, ennek kell megteremteni a lehetőségét. „Bízom benne, hogy mindez hozzájárul a pécsi öntudat erősítéséhez" - fejtette ki Miseta Attila.

A harmadik terület a hallgatói munkalehetőségek tárházának a bővítése, emelte ki Hoppál Péter.

- Mindenki érdekelt abban, hogy a PTE tanulói közvetlen kapcsolatot építsenek ki - akár a duális képzés keretein belül, akár egyéb gyakornoki programok során - a városi cégekkel. Régióközponti státuszunknál fogva elemi érdekünk, hogy minél több Pécsen végzett hallgatót tartsunk a városban - hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve végezetül, hogy a két fél közötti mostani együttműködésnek a pénz nem lehet akadálya, hiszen az ország gazdasági bővülése és a kormány támogatása minderre lehetőséget biztosít.

 

 

 

 

 


H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva