Szigetváron már épül a Honvédelmi Sportközpont, hamarosan Pécsett is indulhat a munka

2021. március 18. csütörtök 14:41

Szigetváron már épül a Honvédelmi Sportközpont, hamarosan Pécsett is indulhat a munka

Multifunkciós létesítményekkel gazdagodik rövid időn belül Baranya. A Honvédelmi Sportközpontok intézményi keretek között biztosítanak majd kiváló lehetőséget és teret a szabadidő tartalmas és aktív eltöltésére, illetve erősítik az identitástudatot. Megyénkben a beruházások első ütemben Pécset és Szigetvárt érintik, utóbbi helyen már elindult az építkezés, várhatóan nyáron végeznek a munkával.


A kormány úgy döntött, hogy Magyarország összes járásában úgynevezett Honvédelmi Sportközpontokat építenek. A multifunkciós létesítmények alkalmasak lesznek arra, hogy sportversenyeknek, családi programoknak és egyéb rendezvényeknek adjanak otthont. Ezek mellett természetesen a honvédelmi neveléshez is megfelelő infrastruktúrát biztosítanak majd.

A Honvédelmi Sportszövetség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a létesítményekben lehetőség kínálkozik a küzdősportok alapjainak elsajátítására, illetve a sportlövészetre is, kizárólag lég- és kispuska, illetve sportpisztoly használatával. Hozzátették, a sportközpontok a fegyveres és fegyvertelen önvédelmet fejlesztő, valamint a speciális technikai tudást megalapozó sportágak gyakorlásának is megfelelő helyszínei lesznek.

A létesítményekben - a honvédelmi nevelésnek köszönhetően - olyan elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésére lesz lehetőség, amely jelentősen erősítheti az adott település és hazánk általános védelmi képességét. Itt persze nemcsak háborúra, hanem akár természeti katasztrófára is gondolni kell.

Az ország öt településén épül jelenleg honvédelmi sportközpont, és további 11 helyszínre vonatkozóan már megszületett a döntés. A cél az, hogy minden megyében, majd minden járásban épüljön ilyen, a fiatalok hazafias és honvédelmi nevelését is segítő létesítmény.

Mint megtudtuk, Baranyában az első ütemben Pécsett és Szigetváron hoznak létre sportközpontokat. Zrínyi városában már elkezdődött az építkezés, de ha minden a tervek szerint halad, hamarosan a megyeszékhelyen is indulhat a kivitelezés. Ehhez elengedhetetlen, hogy a közbeszerzési eljárást lebonyolítsák, amelyre a 2021-es esztendő második felében jó esély mutatkozik.

A szigetvári sportközpont - amely egyidejűleg csaknem száz ember befogadására lesz alkalmas - nagyjából 860 millió forintos beruházás keretében épül. A tavaly szeptemberi alapkőletételkor Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta, az országban épülő létesítmények erősítik az identitástudatot és a közösségépítést.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: honvedelem.hu