Szerelem első látásra: Levendulával társat kapott Marci, a Pécsi Állatkert alpakája

2018. június 30. szombat 10:42

Szerelem első látásra: Levendulával társat kapott Marci, a Pécsi Állatkert alpakája

A közelmúltban három, eredetileg Dél-Amerikában őshonos állat is érkezett az állatkertbe. 


Flekica, az alpaka kanca (aki Pécsre érkezve a Levendula nevet kapta) születési helyéről, a Zágrábi Állatkertből érkezett. A korábban bemutatott kerülő csődörrel, Marcival hamar megbarátkoztak, kapcsolatuk szerelem első látásra.

Bár mind a két állat nagyon fiatal, az állatkert munkatársai remélik, hogy néhány év múlva, amikor ivaréretté válnak, rendszeresen alpaka csikókkal örvendeztetnek meg őket és a közönséget. 

A két állatot nagyon könnyű megkülönböztetni egymástól: Marci gesztenyebarna színű, míg párja fekete, csupán szemei fölött található egy fehér tincs.

A látogatók nemrég felfedezhették, hogy az alpakák kifutója átmenetileg ketté lett osztva: ez azért alakult így, mert hosszú távon szeretnék összeszoktatni az alpakákat a szintén dél-amerikai eredetű nagy marákkal, és így egy új, érdekes társaskifutót szeretnénk létrehozni állatkertünkben.

Levendulával egyszerre, május 24.-én egy hím arany aguti is érkezett Zágrábból.

Szeretnék tenyészteni ezeket a rendkívül érdekes megjelenésű, nagy méretű rágcsálókat. A hím aguti eleinte félénken bújt meg kedvenc búvóhelyén, napjainkra azonban egyre bátrabb, nem csak a már régebb óta Pécsett élő nősténnyel barátkozott meg, hanem az agutikkal egy kifutóban élő, kis testű majmokkal, az aranykezű tamarinokkal is.

A nagy mara hím egy egész kis háremet tudhat magának, hiszen Pécsre érkezve három hölgy is várta. A a Miskolci Állatkertben született 2017. április 11.-én, onnen érkezett hozzánk idén május 3-án. A kötelező karanténidő lejárt után megismerkedhetett a már korábban nálunk élő nőstényekkel, és hamar megbarátkozott a marákkal (átmenetileg) közös kifutóban lakó kék pávákkal is.

A nagy mara különleges megjelenésű állat, ránézésre nyúlra, őzre és kengurura egyaránt hasonlít. Valójában a rágcsálók közé tartozik, a tengerimalacok közeli rokona. Alapvetően párokban élő, monogám állat, de néha egy hím több nősténnyel is párzik.

Forrás: Pécsi Állatkert