Szenvedély és döntés - a házasság világnapját és a családot ünnepelték Pécsett

2016. február 08. hétfő 17:00

Szenvedély és döntés - a házasság világnapját és a családot ünnepelték Pécsett

A házasság világnapjával kezdődött a házasság hete programsorozat, amelyet keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával, ezúttal A szeretet: szenvedély és döntés mottóval szerveztek. Pécsett szombaton püspöki szentmisével és előadással ünnepelték a családot, a házasságot.

„A családi ünnepek fontosak a múlt miatt, az értelmezési közeg megismerése miatt, és azért is, mert világos belső identitást alakítanak ki, amely képes hagyományt átadni. A családnak, miközben belülről erősödik és az értékeit gazdagítja, tekintettel kell lennie a külvilágra is: hogy a gazdagságot mások számára is fel tudja mutatni. Ez leginkább az öröm megélésével megy. Ehhez kívánok bátorságot! Az öröm vonzó, ezt nem kell indokolni, ugyanakkor erőt is jelent. Legyen ez a mostani családi ünnep erőforrás ahhoz, hogy örömmel tudjunk kifelé is örömet hirdetni." - ezekkel a szavakkal köszöntötte Udvardy György megyéspüspök a házasság világnapján megjelenteket.

Az egyházi közösségeknek, a nagycsaládosoknak és a kormánynak határozottan és emelt fővel kell szembemenniük a liberális világ „valósítsd meg önmagad"-típusú ideológiájával -mondta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára. Hoppál Európában egyedülállónak nevezte a családok biztonságát erősítő magyar kormányzati intézkedéseket.

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke kiemelte: a házasságra elsősorban nem intézményként, hanem szeretetközösségként érdemes tekinteni.

Őri László, Pécs alpolgármestere bejelentette, hogy a pécsi önkormányzat idén több mint kétmilliárd forintot szán óvoda- és bölcsődefejlesztésre. Hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően az intézményekben további férőhelyek is létesülnek.

Az alpolgármester reményének adott hangot, hogy az elmúlt évtizedekben Magyarországon és Pécsett is tapasztalt népességfogyás belátható időn belül mérsékelhető, illetve a tendencia megfordítható.

A házasság világnapja ünnepi megnyitó után Mi értelme a házasságnak? címmel Heidl György, a Pécsi Egyházmegye kulturális, tudományos és kommunikációs igazgatója tartott előadást.

Forrás: Pécsi Egyházmegye