Szemelyácz szerint aligha van értelme tovább szigorítani a drogszabályzatokon

2012. február 28. kedd 17:24

Szemelyácz szerint aligha van értelme tovább szigorítani a drogszabályzatokon

Szigorodik a büntető törvénykönyv, különösen a droghasználatot kívánják a törvényhozók erőteljesebben szankcionálni. Szemelyácz János pécsi addiktológus szerint a kormány "ezzel a lépéssel tovább kriminalizálja a drogfogyasztást, növeli a büntetési tételeket, miközben folyamatosan amortizálódik a rendszer". Az ismert pszichiáter szerint ráadásul jelentősen csökken az állami támogatás, sok, megelőzéssel foglalkozó szervezet került a megszűnés szélére.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleménye szerint a szaktárca által benyújtott törvénymódosítás Európa legszigorúbb szabályozását tenné lehetővé. Szemelyácz János addiktológus, pszichiáter is amondó, hogy a szigorítás nem oldja meg a problémákat, sőt, tovább súlyosbítja a helyzetet.

- Büntetni fogják az együttes drogfogyasztást is, pedig tudjuk, hogy a fiatalok legtöbbször közösen használják a szereket. Mindez az új törvény értelmében terjesztésnek minősül majd - mondta a szakember. További szigort jelent, hogy a gyógykezelést - szakszóval elterelést - csak azok választhatják, akik kétévente egynél többször nem kerülnek a rendőrség látókörébe.

- Márpedig azt látjuk, hogy ha valaki belecsúszott a drogba, elindult a függőség irányába, akkor előfordul, hogy többször kerül a rendőrség látóterébe, így nem gyógykezelésre, hanem börtönbe jut.

- 1999-ben, az első Orbán-kormány alatt meghozott szigorítások a statisztikák szerint nem vonták maguk után a szerhasználók számának csökkenését, viszont kevesebb érintettet vontak be rehabilitációs kezelésbe. Úgy tűnik tehát, hogy az elijesztés politikája nem tűnik hatásosnak - hangsúlyozta az addiktológus.

Szemelyácz szerint a probléma másik oldala, hogy  folyamatosan amortizálódik a rendszer, az állam pedig egyre kevesebb forrást biztosít a prevencióval és a drogrehabilitációval foglalkozó szervezetek számára.

- Folyamatosan szűnnek meg az alacsony küszöbű ellátások, töredékére csökkent  több szociális intézmény finanszírozása. Az egészségügyi szolgáltatók, például az addiktológiai-pszichiátriai gondozók tevékenysége ellehetetlenül - mondta a pszichiáter.

A függőségek megelőzésére fordított munka Magyarországon a rendszerváltás óta gyakorlatilag csak pályázati pénzekből valósul meg. A rendőrség DADA-programja pedig Szemelyácz szerint drogprevenciós szempontból nem igazán tekinthető hatékonynak.

Baranyában a kifejezetten a kábítószer-függőséggel foglalkozó szervezetek közül az INDIT Közalapítvány a legnagyobb, Pécsen kívül Kaposváron is működtet rehabilitációs intézményeket. Az állami forráscsökkentés következtében az alapítványnak meg kellett szüntetnie az utcai szociális munkás szolgálatát, pedig a munkatársak az iskolákban országszerte végeztek igen hasznos munkát a prevenció területén.

Az alapítvány tavaly kétszázmillió forintból gazdálkodott, ám idén mintegy tizenöt százalékkal, több mint harmincmillió forinttal kevesebb forrásból kénytelen dolgozni. A kötelező bérkompenzáció pedig tovább súlyosbítja a helyzetet, noha a munkáltatók kénytelenek végrehajtani, különben nem folyamodhatnának - az egyre csökkenő mértékű - állami normatíváért. A szervezet így kénytelen tömegével EU-s pályázatokon részt venni s forrást találni rehabilitációs tevékenységéhez.


Képünkön: steril injekciós tűket tartalmazó automata a pécsi Drogambulancián a Szendrey Júlia utcában.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva