Százezer utas érkezett a Dunán - Finn módszerrel ellenőrzik a vízi járművek vezetőit Mohácsnál

2019. május 21. kedd 15:51

Százezer utas érkezett a Dunán - Finn módszerrel ellenőrzik a vízi járművek vezetőit Mohácsnál

Minden bizonnyal a Duna tartósan alacsony vízállása miatt a teherhajók forgalma mintegy húsz százalékkal csökkent Mohácsnál tavaly, ugyanakkor a személyhajóké emelkedett, mintegy százezer utast léptettek ki a vízi határon, derült ki a Mohácsi Vízirendészeti Rendőrőrs beszámolójából.  

 

 

A közelmúltban tárgyalta és hagyta jóvá a mohácsi képviselő-testület a vízirendészet tavalyi esztendőről szóló beszámolóját.

A dokumentumból többek között kiderült, hogy a hajóforgalom alakulását illetően vegyes a kép: a teherhajókból kevesebb, 5426, személyszállító vízi járművekből több, 756 érkezett.

A teherforgalom visszaesésének hátterében egyértelműen a Duna tartósan alacsony vízszintje áll: a folyón időszakosan teljesen ellehetetlenült a hajózás, illetve az uszályok csak félig megrakodva kelhettek útra, nehogy zátonyra fussanak.

A személyhajók forgalma a kis víz dacára is emelkedett, összesen mintegy százezer utas lépett be- vagy ki a vízi határon.

A vízirendészet tevékenységével kapcsolatos újdonság, hogy - egyedülálló módon - a mohácsi őrs illetékességi területén bevezették a finn módszeres ellenőrzést, ami azt jelenti, hogy minden vízi jármű vezetőjét megszondáztatják.

Az eredmények sem maradtak el, tavaly összesen 12 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást a vezetők ittassága miatt.

M. B.