Száguldozott a vasúti átjáron, halálra gázolt egy embert

2018. május 30. szerda 14:36

Száguldozott a vasúti átjáron, halálra gázolt egy embert

A Pécsi Járásbíróság kedden kihirdetett ítéletével a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. 

A vádlott férfi 2016. június 14-én 15 óra 25 perckor az általa vezetett személygépkocsival közlekedett az 5801-es számú úton Pellérd felől a 6-os főközlekedési út irányába 95-100 km/h sebességgel. A vasúti átjárót biztosító félsorompó felengedett állapotban volt, míg a fényjelző berendezés fehér fényjelzést adott. A haladása során a vasúti átjáró előtt fékezni kezdett, majd az átjáró területére behajtva tovább fékezve elütötte a vádlottat szemből, az úttest jobb széle mellett közlekedő, majd az úttesten keresztben áthaladni szándékozó gyalogos férfit a személygépkocsi homlokrészével. A sértett a közrehatása miatt, féktávolságon belül került az autó elé.

Az ütközés következtében a sértett a gépkocsira felkerült, majd a jármű tovább haladva a baloldalon lévő fénysorompót kidöntve a tetejére fordulva állt meg, míg a sértett a gépkocsi elé esett.

A vádlott a vasúti átjárót nem fokozott óvatossággal közelítette meg, amennyiben úgy halad, akkor a személygépkocsit lassító-intenzív lassító fékezéssel meg tudta volna állítani és a balesetet elkerülhette volna.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn. A határozat még nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék