Súlyos tízezrekbe is fájhat, ha nem hordunk maszkot a pécsi buszokon

2020. szeptember 24. csütörtök 08:54

Súlyos tízezrekbe is fájhat, ha nem hordunk maszkot a pécsi buszokon

A helyi járatú autóbuszokról már most leszállítják azokat, akik nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően viselnek maszkot, egy hónap múlva pedig meg is bírságolják a szabályszegőket. 

 

 

A kormány szigorította a járványügyi készültségi időszak szabályait és új rendelkezéseket is bevezetett. A kormányrendelet értelmében a közösségi közlekedési eszközökön orvosi, munkavédelmi, illetve textil vagy más anyagból készült maszk viselése kötelező olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Az önkormányzat közlése szerint a maszkviselést a szabályozás értelmében a Tüke Busz Zrt. buszvezetői, ellenőrei és bármely más dolgozója is ellenőrizni hivatott. Aki a feltételeknek nem felel meg, azt kizárják az utazásból.

A kormányrendelet kötelezővé tette a szabályokat megszegőkkel szemben más szankciók, legalább pótdíj kiszabását.

Pécs önkormányzata is látja a megbetegedések számának meredek emelkedését, és mindennél fontosabbnak tartja a pécsiek életének és egészségének megőrzését. A szükséges intézkedéseket megtettük, de a pótdíj bevezetésére október 22-étől van csak jogszabályi lehetőség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy hónap múlva a fenti szabályozást megszegők a helyszínen 5000 forint pótdíjat kötelesek fizetni.

Amennyiben az 5.000 Ft pótdíj összege nem a helyszínen kerül megfizetésre:
- a 18. életévét betöltött pótdíjazott személy esetén 7.500 Ft-ra, 15 napon túli fizetés esetén 10.000
Ft-ra emelkedik.
- a 18. életévét be nem töltött pótdíjazott személy esetén 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra emelkedik.

Mindezek mellett, ha az utas nem hajlandó maszkot felvenni vagy leszállni, közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kell kérnie a sofőrnek. Ez már még többe kerülhet, a szabálysértés "ára" ugyanis ötvenezer forint.

EQM