Sötétben is látogatható lesz a Pintér-kert

2021. május 05. szerda 07:58

Sötétben is látogatható lesz a Pintér-kert

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság horvát-magyar nemzetközi együttműködés keretében természetvédelmi és kulturális programokat, valamint beruházásokat valósít meg 2021-22 folyamán Pécsett.  

 

Műszakilag megújulnak a Tettye Oktatási Központ helyiségei, a Pintér-kert Arborétum területén új üvegház épül és megnyílik a Mecsek élővilágát bemutató kiállítószoba, a kert sétaútjai mentén világítás létesül.

A közel száz éve létesült történeti kert, a pécsi Pintér-kert Arborétum a természeti és művészeti értékek sajátos egyvelege. A projekt célja a kert nemzetközi turisztikai trendekhez való hozzáigazítása, a kínálat bővítése egyrészt az információ szerzésés a tanulás, másrészt a kikapcsolódás, a szabadidő hasznos és élményszerű eltöltése szemszögéből.

Új funkciókat kap az egykori Pintér-kerthez tartozó kis épület, teljes körű felújítása részeként emeleti szintjén teljesen megújul a tartózkodó helyiség, az épület földszintjén pedig a nagyközönség számára új, a kertet és a Mecseket bemutató tárlat, valamint a mozgássérült vendégek számára is hozzáférhető mellékhelyiség létesül. A ház megújuló energiaellátást, az épület előtti terület pedig szilárd burkolatot fog kapni.

Az arborétumban 35 négyzetméter alapterületű új üvegház épül, amely a tervek szerint a Mecsek moha- és páfrányfajaiból összeállított kisebb gyűjteményt fog bemutatni a nagyközönségnek.

Kiadványok, valamint környezeti nevelést szolgáló feladatlapok is el fognak készülni.
Mivel a jövőben alkalomszerűen lehetőség lesz majd a kert sötétben történő felkeresésére is, ezért a látogatók biztonsága érdekében a sétautak mentén fényforrásokat helyezünk el.

A Pintér-kert Arborétum közelében található Tettye Oktatási Központ épülete mellett a környezeti nevelési foglalkozásokat szolgáló parkosítás, növények telepítése történik. Megújulnak az oktatótermek, valamint új, az oktatást és az ismeretterjesztést szolgáló eszközöket - többek között távcsövek, vízminőség vizsgáló készletek, interaktív játékelemek - vásárolunk.

A beruházások mellett a Pintér-kert Arborétumban a Mecsek és a Pintér-kert élővilágát bemutató programokkal, valamint kulturális rendezvényekkel, fényfestésekkelkészülünk 2021 és 2022 folyamán.

Forrás: DDNP