Sokáig várt az elsőre, de már tíz kölyökkutya sem akadály Fertály Katalin operaénekesnőnek

2016. szeptember 18. vasárnap 13:32

Sokáig várt az elsőre, de már tíz kölyökkutya sem akadály Fertály Katalin operaénekesnőnek

Fertály Katalin operaénekesnőt a Pécsi Nemzeti Színházba járók már jól ismerhetik, azt azonban minden bizonnyal kevesebben tudják róla, hogy elszánt állatvédő, olyannyira, hogy megesett az is, hogy egyszerre tíz kölyökkutya is volt a lakásában. 

- Igazából én állatvédőnek születtem - vágott a közepébe a Pécsi Nemzeti Színház művésze, Fertály Katalin. - Amint megtanultam beszélni, rögtön mondtam, hogy kutyát akarok. Szüleim az elején nem engedték, így tízéves koromig vártam az elsőre, de azóta mindig volt kutyám. Mikor Pécsre kerültem, akkor szembesültem azzal, hogy vannak a menhelyeken rossz sorsú állatok, és akkor eldöntöttem, hogy menhelyről fogok örökbe fogadni: Zsömikémet 2012-ben négy hónaposan fogadtam örökbe, a második kutyusom, aki epilepsziás, az utcán várta, hogy végre ágyban alhasson. Amint saját lakásba költöztem, ideiglenes befogadó lettem és 2013 óta csaknem harminc mentett kutyus fordult meg a lakásomban hosszabb-rövidebb ideig. Volt olyan is, hogy tíz kéthetes kutya volt nálam - mondta nevetve. 


- A harmadik kutyusom is egy mentés után maradt nálam. Őt egy árokban találtuk a kölykével együtt. Angie, aki tízéves, a megtalálásáig emlő- és fül-daganattal, fájdalomban élt és a lábai is betegek voltak. Ő most gyógyul fel a műtétekből.

- A Gyermekek az Állatokért Alapítvány munkájában 2013 óta veszek részt, de mostanra sajnos egyedül maradtam. Nagyon nagy szükségünk lenne pénzügyi segítségre, ugyanis a legtöbb mentett kutya betegen vagy sérülten, azaz nagyon rossz állapotban kerül hozzánk. Műtétekre, oltásokra,chipre és ivartalanításra folyamatosan gyűjtünk. Tőlünk csak ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel fogadható örökbe kutya. Ez elengedhetetlen, hiszen így is rengeteg rossz sorsú kutya kallódik Magyarországon, mert a felelőtlen gazdák a nem várt szaporulattal nem tudnak mit kezdeni. 

Itt várják a segítséget

Ha segítenének az alapítványnak, ezen a bankszámla számon keresztül megtehetik: Gyermekek az Állatokért Alapítvány, Unicredit Bank: 10918001-00000085- 00230002 vagy keressék a Gyermekek az  Állatokért Alapítvány oldalát a Facebook -on.

 

Fertály Kata Kaposváron született és hatéves korától zeneiskolába járt zongora - szaxofon és ének tanszakra.

Ínhüvely-gyulladása miatt tanárai eltanácsolták a zenei pályától, ezért szülei unszolására a közgazdasági egyetemre felvételizett, ahova sikeresen be is került, de közben a Bécsi Gustav Mahler Zeneakadémiára is felvették. A zene iránti szeretete erősebb volt, így Bécsben kezdett el énekelni tanulni.

Az első meghallgatása a Pécsi Nemzeti Színházban volt, ahova rögtön fel is vették az énekkarba, így 2004 óta folyamatosan játszik és énekel a pécsi közönségnek, úgy, hogy az iskola utolsó négy évét Bécs és Pécs között ingázva végezte el. 2008-ban fél évig a Szolnoki Szigligeti Színházban is vendégszerepelt.

- Az első nagyobb lélegzetvételű szerepem itt Pécsett, a Macskafogóban az egyik balett patkány szerepe volt - idézte fel a kezdeteket Fertály Kata. - A Pécsi Nemzeti Színházban évente egy operaelőadás van és általában egy operett, ezekben mindig énekelek és emellett kisebb karakterszerepekben vagyok látható. Elkezdődött már a próbaidőszakunk, ami azt jelenti, hogy minden nap kétszer - délelőtt tíztől kettőig és este hattól kilencig próbálunk. Egy színdarabnak általában hat hét a próbaidőszaka és ahogy közeledik a bemutató, egyre sűrűbbek a próbák. Az utolsó héten, a premier előtt, „beköltözünk" a színházba és szinte egész nap megy a próba.

- Idén az első premierünk október 7-én a Fekete Péter lesz. Játszom az Amadeus-ban is, amit múlt vasárnap, a Thália Színházban adtunk elő. Az idei pécsi évad opera bemutatója 2017. márciusban: Verdi, Macbeth című kórusoperája lesz. Ezt már nyár elején elkezdtük próbálni, ugyanis eredeti nyelven, olaszul fogjunk énekelni.

 

Gyenese Andrea - Fotó: Dittrich Éva