Soha nem látott méretű monstrummal küzdöttek meg a hétvégén

2018. július 09. hétfő 11:22

Soha nem látott méretű monstrummal küzdöttek meg a hétvégén

A pécsi szennyvíztisztító-telep munkatársai, minden szaktudásukat és találékonyságukat bevetve. Óriási, egy tonnásra hízott csatornahulladék tömítette el a telep fogadóaknájának egyik nehezen hozzáférhető vezetékét. Ilyen gigantikus dugó még nem fordult elő Pécsen.  

 

Súlyos üzemzavarral fenyegető helyzetet hárítottak el az elmúlt napokban a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei a pécsi szennyvíztisztító-telepen. Ide, egy 1,2 méter átmérőjű csőbe érkezik a város és a környező települések szennyvize, amiből először egy sűrű rács szűri ki a fél centinél nagyobb szennyeződéseket (napi 410 kilogrammnyit). Ennek a berendezésnek az egyik vezetékéig jutott el a hegy méretű, összetömörült dugó, megakasztva a szennyvíz útját.

Másfél napig birkóztak a nehezen hozzáférhető monstrummal a szakemberek, végül saját gyártású, karvastagságú szigonyokkal és daru segítségével cibálták ki több darabban a rendszerből.

A csatornaszörny összefüggő masszájában akadt egyebek közt biciklis nadrág, több tucat borotva, kefe, fülpiszkálók százával, de a legnagyobb részét konyhai zsiradék, nedvestörlő, rongy, óvszer, betét és pelenka adta. Bár ezeket könnyen le lehet húzni a vécén, egyáltalán nem szabad, hiszen nem foszlanak szét, hanem összetömörülve komoly problémát okoznak a csatornában. Londonban legutóbb egy 250 méter hosszú, 130 tonnás monstrum tömítette el a rendszert.

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a szennyvízvezetékeket és a hálózat műtárgyait is rendszeresen, tervszerűen tisztítja a meghibásodások megelőzése érdekében; a 2500 ütemezett tisztításon felül így is több mint 300 csatornahibát hárítanak el évente. A szakemberek erőfeszítései mellett a csatornaszörnyek kialakulása elkerülhető lenne, ha a háztartások nem engednének olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a csatornába, és nem bíznának vízben nem oldódó, ellenálló szemeteket a szennyvízhálózat gondjaira.
A pécsi szolgáltató egyébként takaros kis kiállítást állított össze a hálózatban és a szennyvíztelepen kikötött érdekesebb tárgyakból (van köztük legón, matchboxon, mobiltelefonon, jogosítványokon át dollárbankóig minden). A relikviákat legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia rendezvényén láthatták az érdeklődők Budapesten.

 

Forrás: Tettye Forrásház Zrt.