Senkinek sem hiányzik? Nem jelentkezett a Sport utcában befogott mosómedve gazdája

2017. február 16. csütörtök 15:35

Senkinek sem hiányzik? Nem jelentkezett a Sport utcában befogott mosómedve gazdája

Különös kalandjuk volt a közelmúltban a pécsi gyepmestereknek: egy gazdátlan mosómedvét kellett befogniuk. Az állatkert dolgozóival együttműködve sikeresen teljesítették a küldetést. A mosómaciért azóta se jelentkezett a gazdája. 

Mintegy tízezer regisztrált kutya van Pécsett, bár néhány ezer még nincs listába véve. Ezért aztán akad dolguk a helyi ebrendészeknek. Évente mintegy ötszáz esetben fognak be csaholó négylábúakat, és akkor a macskák még szóba sem jöttek. Hát még más állatok, mert bizony néha egész különleges esetek is előfordulnak.

- Nekem a közelmúltban volt egy mosómedvés kalandom - emelte ki a különleges esetet Czikó József, a pécsi közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepének munkatársa.

- Igazi meglepetésként ért, amikor az állatkertből kaptuk az értesítést egy valahonnan, tehát nem onnan elszabadult példányról. A Sport utca környékén, egy ipartelepen fedezték fel őkelmét a dolgozók. Egy magas fa tetején várta a sorsát, nem a földön.

Ezért hát altatólövedékkel előbb elkábította egy mesterlövész, csak utána, jó negyedóra elteltével szédült le csúcs közeléből. Meglehetett az vagy 12 méter is, szóval komoly előkészületeket kívánt a mentés.

A zuhanásra is felkészültek.

- Elővigyázatosságból kifeszítettünk egy ponyvát, ami felfogta a pottyanás erejét. Utána már nem volt nehéz behelyezni az érdekes fogást a kocsinkba. Ilyen egy szakmai pályafutás során nyilván csak kevés akad, de ezen is túl vagyunk.

- Azóta sem keresi senki a ritka fajtát, ami azért gyanús. Lehet, hogy valahol elunták, aztán szabadon engedték szerencsétlent. Felelős állattartásból azért még lenne sok tanulnivalójuk az embereknek - tette hozzá.

Képünkön: a mosómaci a Misina Menhelyen várja sorsa alakulását.

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva