Seb a város arcán? - Már a Király utcai Weöres-szobor elbontását követelik ötszázan

2014. november 17. hétfő 07:16

Seb a város arcán? - Már a Király utcai Weöres-szobor elbontását követelik ötszázan

Nem várt fordulatot vett egy, a pécsi sétálóutcát ékesíteni hivatott szobor múlt heti felavatása. A Pécshez ezer szállal kötődő költőzsenit ábrázoló alkotás lebontása érdekében már több százan tiltakoznak aláírásukkal a neten.

Mint a Pécsi Újság.hu elsőként beszámolt róla, már az ünnepélyes leleplezés napjára is tüntetést szerveztek pécsi alkotók és értelmiségiek, majd egyikük, Böszörményi István szobrász liszttel öntötte le Kligl Sándor szegedi képzőművész alkotását.

Azóta a pécsi egyetem Művészeti Karának egyik oktatója, dr. Lengyel Péter "Seb a város arcán" címmel nyílt levelet intézett dr. Páva Zsolt polgármesterhez a szobor elbontását követelve, indítványát pedig egy internetes oldalon eddig ötszázan írták alá.

Művészi körökben nem csak esztétikailag kifogásolják a szobor felállítását, de egyes vélemények szerint a kivitelezés minőségéhez képest az ára is túl borsosnak tűnik.

Szerkesztőségünkhöz pécsi szobrászkörökből eljutott információk szerint ugyanis helyi alkotók - a jelenlegi árak ismeretében - úgy kalkulálnak, hogy a kritizált Weöres-szobor anyagköltsége nem lehetett több 3 millió forintnál. (Az anyagköltségbe ilyenkor nem csak az alapanyag tényleges költségét, de például a bronzöntő műhely használatának árát is beleszámolják - ezt ugyanis általában bérlik a művészek -, és ide tartozik a szobrászt segítő team megbízási díja is.) Egy szobrász pedig átlagosan 3-4 hónap alatt végez egy hasonló alkotással. Ehhez képest aránytalanul felülárazottnak tartják a szobor 18 millió forintos honoráriumát.

AZ ELŐZMÉNYEKRŐL IDE ÉS IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.

Fotók: Dittrich Éva