Saját bort palackozhat a Pécsi Tudományegyetem
2008. szeptember 04. csütörtök 10:50
Saját készítésű bort palackozhat és felsőfokú szőlész-borász képzést indíthat a Pécsi Tudományegyetem (PTE), miután a közelmúltban átvette a dél-dunántúli szőlészeti és borászati kutatóintézetet az agrártárcától - írta csütörtökön a megyei napilap.
Gábriel Róbert, a PTE rektora elmondta: a jövőben nem önálló intézményként, hanem az egyetem valamelyik karához csatolva kívánják működtetni a 32 hektáron gazdálkodó, 1400 szőlőfajtát és fajtajelöltet őrző, s évente 1100-1500 hektoliter bort előállító kutatóintézetet - írta az Új DN.
Hozzátette, hogy az intézet működtetése évente 30 millió forintba kerül a PTE-nek, amely azonban "nem nagy ráfizetés" az ötmilliárd forintos adósságához képest.
A kutatóintézet ráadásul képes saját bevételekre szert tenni a borok hazai és nemzetközi értékesítéséből, a költségek pedig tovább faraghatók azzal, hogy az ott dolgozó szakembereket bevonják az egyetem oktatói-tudományos munkájába.
(mti)
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Gyógyszertárba próbált meg betörni...
- Magyarország örömmel biztosít...
- Durva viharok, jégeső csaphat le...
- A Mecsekről száguldott Pécs...
- Hatcsöcsű, Junoszty, Százéves: nagyon...
- Pécsett is megkóstolhatjuk...
- Kitüntetést vehetett át a...
- Frissen végzett rendőrök álltak...
- Elismerések az ünnepen: pécsi...
- Családi fesztivállal, ünnepi...