Rudán Joe-val a színpadon elevenedik meg Csaba királyfi története a pécsi Dóm téren

2016. június 03. péntek 17:06

Rudán Joe-val a színpadon elevenedik meg Csaba királyfi története a pécsi Dóm téren

Különleges előadással ünnepli idén az államalapítást Pécs: augusztus 20-án a Csaba királyfi rockoperát viszik színre a Székesegyháznál. A darab egyik főszerepében Rudán Joe-t láthatjuk majd.

Már több százezren látták élőben a Csaba királyfi székely nemzeti rockoperát, holott a darabot eddig mindössze három helyen mutatták be. Az erdélyi Gyergyószárhegy és Csíksomlyó, valamint az anyaországi Püspökladány után augusztus 20-án Pécsett is színpadra viszik a nagyszabású előadást.

Nagyban köszönhető ez a műben főmágust alakító Rudán Joe-nak, aki a pécsi előadás kapcsán szervezővé is előlépett.

- G. Nagy Iliánnal, a darab szerzőjével a Jézus születése című folkopera kapcsán ismerkedtem meg. A Csaba királyfi során is számított rám, rajtam kívül még egy énekes származik az anyaországból, a többiek mind erdélyiek, többségében a csíkszeredai színház művészei - fogalmazott, majd hozzátette: a produkcióban a debreceni Hajdú Táncegyüttes is részt vesz.

A székelyek legendás vezére

Csaba királyfi Attila hun uralkodó fia, aki az apja halála után testvérével folytatott harcban alulmaradt. Harcosainak egy része Erdély keleti felén telepedett le, akik ettől fogva székelyeknek nevezték magukat. Alakjához több legenda is fűződik. A legismertebb történet szerint a szomszédos népekkel folytatott ütközet során, mikor már vesztésre álltak a székelyek, hozzá imádkoztak és a csoda megtörtént: az égből, a Hadak Útján (Tejút) Csaba vezetésével sereg jelent meg, akik elsöpörték az ellenséget, majd visszatértek a csillagok közé.

A Kozármislenyben élő zenész már a darab bemutatásától kezdve szerette volna, ha a pécsi közönség is megismerkedhetne a művel. Az elképzeléseket tett követte, így az ő munkájának is nagyban köszönhetően Csaba királyfi hamarosan városunkban elevenedik meg.

- Úgy tapasztalom, sajnos az emberek többsége keveset tud Csaba királyfi alakjáról, illetve a hozzá fűződő legendákról. A darab ezt a hiányosságot pótolja, hiszen a komoly látványvilág és zenei élmény mellett történelmi ismeretekre is tanít - mondta.

Az előadás várhatóan az esti órákban kezdődik, a Magyarok Kenyere ünnepséget követően. Rudán Joe természetesen bízik abban, hogy több ezren lesznek kíváncsiak a rendezvényre, ezért minden bizonnyal csak az első néhány sorban helyeznek el székeket, hogy minél többen elférhessenek a téren.

Mint megtudtuk, a rockopera pécsi bemutatóját az önkormányzat is segíti. Jó hír, hogy az előadást ingyenesen lehet majd megtekinteni.


Képünkön: Rudán Joe énekel a Csaba királyfi csíksomlyói bemutatóján.

Palotás P. - Fotó: MTI