Robbantás helyett emeletenként visszabontva tüntetik el a monstrumot - KÉPGALÉRIA

2014. február 11. kedd 12:20

Robbantás helyett emeletenként visszabontva tüntetik el a monstrumot - KÉPGALÉRIA

Az idei év végére pont kerülhet a Magasház oly régóta húzódó ügyére. Dr. Hargitai János kormánymegbízott a Pécsi Újságnak elmondta, hogy a kormányhivatal által kiadott bontási engedély január 22-én jogerőre emelkedett, így az épületet tulajdonló La Torre 2008 Kft. ellen indított felszámolási eljárás lezárultával elhárulhat az akadály a több évtizede lakatlan szellemház eltüntetése elől.

Hargitai János kormánymegbízott tájékoztatása szerint az építési bontás ellen egy lakó által benyújtott fellebbezést a másodfokú bíróság elutasította, a fellebbezést benyújtó személy azonban jelezte, hogy nem kívánja tovább vinni az ügyet.

A politikus szerint, mivel a tulajdonost kötelezték a bontás elvégzésre, a La Torre bontási tervet készített.

- Reméljük, hogy egy-két hónapon belül elkezdődhet az épület bontása - fogalmazott a kormánymegbízott, aki hozzátette, hogy mivel a La Torre felszámolás alatt áll, az eljárást lebonyolító felszámoló feladata, hogy megtalálja a bontási munkálatokat elvégző vállalkozót.

TEKINTSE MEG A MAGASHÁZRÓL KÉSZÜLT FRISS KÉPGALÉRIÁNKAT!

 


Mindezek mellett a felszámoló feladata az is, hogy értékesítésre bocsássa az ingatlant, amely azonban a jelen állás szerint csak a pécsi önkormányzat számára kulcsfontosságú.

- Egy kormányhatározat szerint amikor Pécs városa tulajdonba kerül, azaz megszerzi a Magasház tulajdonjogát, akkor megnyílnak a kormányzati források, tehát rendelkezésre fog állni az az egymilliárd forint, ami fedezi a bontás költségeit - mondta Hargitai.

A felszámolót határidők kötik, ezt tekintetbe véve a kormányhivatal a bontási engedély jogerőre emelkedésétől számított hat hónapos határidőt szabott a munkálatok elvégzésére. Hargitai ugyanakkor megjegyezte, hogy ennyi idő alatt nem lehet eltüntetni az épületet, így a határidő akár meg is hosszabbítható. (Kerestük a felszámolót is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni, mondván, nincs törvényi felhatalmazása az üggyel kapcsolatos álláspontjának kifejtésére. Annyit azonban megjegyzett, hogy az eljárás során sor kerül a hitelezőkkel való egyeztetésre is.)

Hargitai hozzátette, az a céljuk, hogy élhető viszonyok maradjanak a környéken a munkálatok ideje alatt, a mindennapi élet a megszokott mederben folyjék továbbra is. Ennek értelmében nem robbantással bontják le az épületet, hanem emeletenként visszabontva, apránként tüntetik el a monstrumot.

Kérdésünkre, hogy mit látna célszerűnek a terület helyén kialakítani, a politikus elmondta, hogy jó ötletnek tartaná, ha egy közparkot hoznának létre, ahol valamilyen módon megemlékeznének a Guinness-rekorder építményről - akár egy 80 méteres fénycsóva létrehozásával, amely az épület kontúrját megjelenítve egyfajta mementóként szolgálna az utókor számára.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva