Ritkán látható kunyhót építenek a Kossuth téren

2017. február 03. péntek 07:30

Ritkán látható kunyhót építenek a Kossuth téren

A Szolidáris Építészet Kutatócsoport, a B2 Szakkollégium és A Város Mindenkié Pécs csoport hajlék nélkül élő aktivistáinak pénteki programján beleshetünk az utcán lakók életébe. 

Az elmúlt évben a Szolidáris Építészet Kutatócsoport és A Város Mindenkié Pécs erre a napra "Lakni kell" címmel szervezett kerekasztal beszélgetést a pécsi hajlék nélkül élők helyzetéről. Idén több szervezet összefogásával jön létre az egy napos figyelemfelhívó akció a Kossuth téren február 3-án, reggel 8-tól este 8-ig. A tavalyi szervezőkön kívül a B2 Szakkollégium és a Támasz Alapítvány is részt vesz a program lebonyolításában.

Az építészek és a hallgatók, hajlék nélkül élő aktivistáik segítségével építenek fel egy olyan kunyhót a Kossuth téren, amelyet a legritkább esetben van alkalmunk megpillantani, hiszen a lakóik igyekeznek ezeket a világ szeme elől elzárt, általuk biztonságosnak ítélt területeken felépíteni. Ezúttal nem csak a vonatablakból vethetünk futó pillantást egy ilyen hajlékra, hanem betekintést nyerhetünk a benne élők mindennapjaiba is: hogyan főznek, hogyan szervezik a tisztálkodást, mire hajtják le fejüket.

Országszerte ezen a napon zajlanak kérdőíves felmérések a hajléktalanok körében. A 2016-os adatgyűjtés alapján Pécsett országos viszonylatban is nagy a hajléktalan emberek száma, és közöttük is kiemelkedően magas azoknak az aránya (az országos átlag duplája, 66%), akik nem a szállókon laknak. Ők az utcán, elhagyott épületekben vagy saját maguk eszkábálta kunyhókban próbálnak túlélni.

A kitelepülés alatt folyamatosan gyűjtik a pokrócokat, törülközőket és gyertyákat, melyeket a Támasz Alapítvány Utcai Szolgálatának munkatársai juttatnak el a rászorulóknak.

A szervezők mindenkit zsíros kenyérrel és forró teával várnak.

Forrás: A Város Mindenkié Pécs